Dobro a zlo medzi nami a v nás (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: lucka123 (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 20.12.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 304 slov
Počet zobrazení: 11 864
Tlačení: 314
Uložení: 295

Dobro a zlo medzi nami a v nás (Úvaha)

Dobro a zlo. Svetlo a tma. Láska a nenávisť. Absolútne protiklady. Definujú nás, naše vzťahy, naše správanie. Ale je svet skutočne len čiernobiely? Existujú len ľudia dobrí a ľudia zlí?

Osobnosť každého z nás sa formuje po celý život. Ovplyvňujú ju naše skúsenosti, zážitky, ľudia, ktorých sme stretli, pocity, ktoré v nás tieto udalosti vyvolali... Sú to však naše postoje a správanie, ktoré z nás robia dobrých alebo zlých ľudí!Myslím si, že človek sa zlý nenarodí. No ani dobrý. Dieťa je ph papierik s hodnotou sedem. Neutrálny. Nepoškvrnený. A práve jeho okolie, rodičia, spôsob života ovplyvní, či sa zafarbí tmavými farbami alebo bude jasne žiariť svetlom.

To, či sme dobrými ľuďmi, ovplyvňuje naše každodenné správanie. Naše reakcie na rôzne situácie, naše postoje k rozličným udalostiam, naše zmýšľanie, naše úmysly, naše činy.

Dobrý človek nezávidí, neintriguje, nemanipuluje, nevytvára zbytočné konflikty a problémy. Naopak, pomáha! Pomáha ľuďom, ktorí to potrebujú. S dobrým úmyslom. Nezištne. Bezpodmienečne. Pomáha tým „horším“ stať sa lepšími, milšími, dobrosrdečnými, dobromyseľnými. Zlepšuje svoje okolie, vysiela pozitívnu energiu, šíri lásku a dobro.

Nie všetci však vysielajú do éteru len pozitívne signály... Klamstvá, nenávisť, zlosť, intrigy, závisť. Aj s týmto sa ľudia vysporiadávajú každý deň. Sú však takí, ktorí negatívnu energiu pošlú ďalej, ale aj takí, ktorí v sebe týchto „démonov“ umlčia. Nič totiž nie je čiernobiele...

Tak ako neexistuje stopercentne dobrý človek, tak neexistuje ani zlý. Ja sa celý život snažím byť najlepším človekom, ako dokážem. Neubližovať ľuďom vo svojom okolí, hľadať v nich, vo svete hlavne to dobré. Pretože pozitívne myslenie mení všetko na krajšie, lepšie.

V každom človeku však drieme jeho vlastný démon. Nespí, drieme. Čaká na svoju chvíľu. Niektorí z nás ho ovládajú lepšie, iných neraz ovláda on. Je to nekončiaci boj s ľudskou podstatou. Totiž, nielen dobré vlastnosti z nás robia ľudí...!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu