Šťastie

Šťastie

Čo je to vlastne šťastie? Je to len obyčajné podstatné meno, alebo má nejaký väčší význam? Predstavujú si všetci pod šťastím rovnaké veci, alebo ho vníma každý inak?

Podľa mňa je človek šťastný vtedy, keď ma dobrú náladu, usmieva sa, je veselý a má okolo seba ľudí, ktorí mu tú dobrú náladu vytvárajú, vyčaria mu úsmev na tvári. Ľudia sú šťastní vtedy, keď sa im niečo podarí, sú úspešní, niekto ich pochváli...

Ale pre každého znamená šťastie niečo iné. Pre mňa šťastie znamená mať rodinu, priateľov, ľudí, ktorých mám rada. Samozrejme, aj lásku, zdravie, úspech... šťastie je, keď dostanem dobrú známky, dosiahnem úspech v športe... Keď sme v rodine všetci zdraví, máme sa radi, tešíme sa jeden na druhého. Keď ma rodičia alebo starí rodičia pochvália a sú na mňa hrdí. Keď mám dobrú kamarátku, s ktorou si rozumiem.

Ako teda definovať šťastie? Nie je to žiadna vec, nie je to žiaden živý tvor. Je to skôr pocit, ktorý sa dostaví v niektorých situáciách. Ale šťastie nepríde len tak, samo od seba. Nie je motýľ, ktorý si poletuje po svete a občas si na niekoho sadne.

Často si vyžaduje veľké úsilie a námahu. Keď chcem byť úspešná v škole, musím venovať dosť pozornosti príprave. Keď chcem dosiahnuť výsledky v športe, musím tvrdo trénovať.

Každý je teda strojcom svojho šťastia... Čo si kto zaseje, to bude aj žať. Musíme si uvedomiť, že k šťastiu sa dostaneme len vlastným pričinením.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/18628-stastie/