Zóny pre každého študenta

Sirota žijúcich rodičov

Sirota žijúcich rodičov 

Jeho pohľad sa vpíja do slastného objatia matky vítajúcej sa so svojím synom. Jeho pohľad ju nielen privoláva k sebe, ale sa s ňou i nežne zhovára. Vábi ju svojimi vlhkými očami a zároveň sa lúči s jej nie jemu určenou vzdialenou láskou, ktorú iba ticho závidí.

Čaká... Škola sa dávno skončila. Ticho sedí na opustenej lavičke a z diaľky pozoruje ostatných spolužiakov, ako radostne vítajú svojich rodičov. Pozrie sa na hodinky a s neuhasiteľnou nástojčivosťou privoláva svojich rodičov.

Odbili štyri hodiny. Kde sú? Zabudli na mňa? Nebolo to prvý raz, avšak oni sľúbili, že prídu.... Čaká... Márne čaká, oni neprídu. Nemajú čas. Majú iné povinnosti, majú iné hodnoty, majú čas na všetko, len na neho nie. Je sirota žijúcich rodičov. Aká to smola, ale pre koho? Pre neho, pre nich?

Smutná sirota sedí na lavičke so sklonenou hlavou. Čia je to hlávka? Čie sú tie smutné oči? Dieťaťa? Nie, to sú oči dospelého muža, ktorý už vyrástol, no ešte nemal. Ešte sa mal smiať, ešte mal žiť bezstarostný život, ktorý prežíva každé dieťa, ešte nemal dospieť.

Táto malá ubolená duša sedí so zraneným srdcom ako kôpka nešťastia. Stále v ňom plápolá drobný ohník nádeje, ktorý zaháňa všetky jeho chmáry a verí aj v nemožné. Čo všetko by dal za jediné vrúcne objatie svojej matky či uznanlivé slová svojho otca... Avšak zbytočne čaká, zbytočne dúfa, čas vypršal.

Všetok ten premárnený čas, tie horké slzy a zbytočný hnev. Už sa nič nedá vrátiť späť.

Odvtedy uplynulo mnoho rokov. Život mu veľa vzal, no i dal. Pri pohľade na svojho sedemročného syna si uvedomil, že to, čo prežil on na vlastnej koži, nikdy nedopustí. A tak sa zo smutného chlapca s boľavým srdcom, ktorý zanevrel na lásku a rodičov, stal obetavý otec a milujúci manžel.

Hoci v detstve pocítil trpkú chuť života, teraz sa obrátila jeho boľavá kapitola. Uvedomil si, že rodičovská láska je nadovšetko. Nekonečnou láskou, ktorá nikdy nezhasla, miloval svoju rodinu a deťom vštepoval základné hodnoty života, ktoré jemu v detstve nemal kto dať.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/18632-sirota-zijucich-rodicov/