Krajčírsky cech

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: lucka123 (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 08.01.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 170 slov
Počet zobrazení: 1 627
Tlačení: 150
Uložení: 145

Krajčírsky cech 

Kedysi dávno, keď na čele miest boli richtári a existovalo veľa cechov, jeden z najvýznamnejších v meste bol cech krajčírov. Krajčíri každý deň pracovali. Šili oblečenie pre richtára. Prišiel jeden tovariš. Ušil pekné nohavice a košeľu. Majster cechu mu však zo žiarlivosti povedal, že to má celé zle, poprišívané nakrivo a farba je veľmi vyblednutá. Tiež tovarišovi povedal, že len on osobne bude šiť a nosiť oblečenie na radnicu richtárovi. Majster cechu si prial, aby im richtár udelil trhové právo alebo aspoň nejaké privilégium. Takto to išlo asi mesiac.

Raz sa prišiel richtár pozrieť do dielne, ako krajčíri pracujú. A zrazu zbadal oblečenie, ktoré ušil tovariš. Richtár ho dal zavolať. Keď prišiel, povedal mu, že to, čo ušil, chce nosiť. Tovariš sa potešil. Richtár ešte dodal, že tie šaty, čo nosil predtým, sa mu už nepáčia, a že chce niečo nové.

Prikázal, aby sa tovariš stal majstrom cechu a bývalý majster bol nakoniec jeho pomocníkom. Spokojný richtár zmenil aj erb mesta. Boli na ňom nohavice na počesť krajčírskeho cechu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu