Mesiac úcty k starším - október

Mesiac úcty k seniorom

Zvedavosť a skúsenosti, pohotovosť a pomalosť, odvaha a rozvážnosť - to je len niekoľko protikladov vystihujúcich životný oblúk človeka, ktorý sa dá zhrnúť do dvoch slov - mladosť a staroba.

Mladosť a staroba sú si zdanlivo veľmi vzdialené, ale.. Dieťa a starec akosi splývajú.

Obaja sú bezbranní, obaja sú zraniteľní, obaja potrebujú opateru, obaja potrebujú lásku a veľké pochopenie, obaja potrebujú trpezlivosť .

Obaja sú od nás, ľudí v produktívnom veku, závislí...

❤❤❤

Úcta k starším by mala byť prirodzenou súčasťou nášho života, čiže by nemala byť násilná, ale spontánna. Bez nich by sme tu neboli.

❤❤❤

Starká mi vždy vraví – úcta k starším je prvoradá. Keď bola malá, musela sa zdraviť a pomáhať starším, lebo ak by bol niekto požaloval, že prešla okolo a nepozdravila sa, otec by ju zbil. Taká bola vtedy doba, prísna, ale slušná. Každý vedel, čo sa patrí. Dnes sa deti ani pozdraviť nevedia...

❤❤❤

Vážiť si jeden druhého by malo byť samozrejmosťou. Deti by mali k úcte k starším doviesťich rodičia. Lenže v dnešnej dobe zo slovníka vypadlo slovo – úcta. Samotní rodičia nevedia, čo toto slovo znamená, tak ako to môžu naučiť svoje deti?

❤❤❤

Vždy je na svete zlo, ale samotné zlo nemôže existovať bez dobra. To dobro je láska, pravda, úcta a starostlivosť. Môžeme sa hocijako hnevať, nenávidieť, ale niekde hlboko v srdci stále mámi radi svojich rodičov. Stále existujú na Zemi ľudia, ktorí sa starajú o svojich blízkych, majú ich radi takých, akí sú.

❤❤❤

Starší ľudia určite zažili toho niekoľkokrát viac než my a prešli si rôznymi životnými cestami, a preto si zaslúžia rešpekt. Rešpekt môžeme vyjadriť v rôznych situáciách, napríklad v obyčajnom autobuse tým, že pustíme sadnúť si staršiu osobu.

Úcta nie je len povinnosť , ale aj pocit blaha, príjemný pocit, že som niekomu pomohol.

❤❤❤

Na starých ľudí by sme nemali myslieť len v októbri, ale počas celého roka. Veď raz všetci budeme starí.

Často vídavam starších ľudí veľmi smutných, bez života. Dajme im pocítiť, že ešte nepatria do „starého železa“. Vôbec nie sú takí nepotrební, ako si o sebe myslia. Majú pre nás svoje rady a skúsenosti.

❤❤❤

Starí a mladí ľudia by sa mali navzájom rešpektovať, bolo by to prospešné pre obe strany, vyhli by sa vzájomným nedorozumeniam. Pretože ako starí, tak aj mladí ľudia majú právo na vlastný názor.

Október je mesiacom úcty k starším, a preto by sme si mali viac uvedomovať, že úcta k starším je základným prejavom slušnosti človeka.

❤❤❤

Keď kráčam po meste, mnohokrát počujem výsmech, uštipačné poznámky aj nadávky zo strany mladších na adresu dôchodcov. Predstava, že za pár desaťročí niekto bude aj po mne pokrikovať, je mrazivá.

Videli ste už niekedy, aby sa dedko či babka vysmievali malému prváčikovi preto, že je malý, vystrašený? Asi by ste sa nezdržali komentára a zastali by ste sa toho zraniteľného človiečika.

Raritou na Slovensku je však opačný prípad- koľkí sa zastanú zraniteľného starého človeka?

❤❤❤

Nakoniec by som povedala len toľko, že čas sa zastaviť nedá. Terajší mladí ľudia dospejú...

Raz aj oni spozorujú na svojej tvári vrásky, zaspomínajú na svoju mladosť a oľutujú svoje vtedajšie správanie. Alebo možno aj nie. To záleží na nich.

Čas bude plynúť ďalej a oni sa v starobe budú rozčuľovať nad mladými rovnako, ako sa nad nimi kedysi rozčuľovali starkí o paličke, keď ich videli sedieť na operadle lavičky.

Čas nezastavíš...

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/18640-mesiac-ucty-k-starsim-oktober/