Nastavme zrkadlo súčasnej dobe

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: lucka123 (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 08.01.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 380 slov
Počet zobrazení: 1 583
Tlačení: 129
Uložení: 133

Nastavme zrkadlo súčasnej dobe 

Žijeme v uponáhľanej dobe.

Všetci sa niekam ponáhľajú, chcú mať všetko čo najskôr za sebou. Nezastavia sa ani na chvíľu.

Len samé povinnosti, zarábanie peňazí, nakupovanie vecí, ktoré ani nepotrebujú. Nové autá, nové domy, nový notebook, televízor, mikrovlnka...

A zabúdajú žiť svoj život. Pristaviť sa na peknom, tichom mieste a kochať sa krásami prírody, posedieť si pri voňavej káve alebo čaji a porozprávať sa so svojimi blízkymi či priateľmi, zahrať sa s deťmi.

Aj deti už trpia „uponáhľaným syndrómom“. Ale načo? Veď detstvo je najkrajšie obdobie života. Povedzme si, koľkí z dospelých si povzdychnú „ach to boli časy, keď sme boli deti...“ alebo „ako rád by som si poobede pospal, tak ako v škôlke.“ No to, čo sa raz stalo, už sa nevráti.

Deti chcú byť čo najskôr dospelými. Zabúdajú na hračky a hranie, sedia pri počítačoch a telefónoch.

No človek dospeje, zostarne a musí sa starať o seba, o svoju rodinu. Neustále sa niekam ponáhľať.

Tak prečo sa súčasné deti, tínedžeri tak ponáhľajú? Deti sú veľmi unudené, takmer nič ich nebaví, mnohým sa rodičia dostatočne nevenujú( pretože sú zaneprázdnení) a ony si hľadajú iné zábavky. Sedia pri počítačoch, surfujú po internete, pozerajú aj to , čo je pre ne nevhodné. „Nalepí“ sa tam na ne aj to zlé, často sa vulgárne vyjadrujú a drzo správajú. Skúšajú prvé cigarety, prvý pohárik, v tom horšom prípade prvú drogu.

A možno aj týmto spôsobom chcú upútať pozornosť dospelých, prípadne sa medzi nich zaradiť, aby viac nemuseli poslúchať rodičov, učiteľov, iné autority.

Ďalším súčasným problémom je komunikácia. Mládež vinou chatu úplne stratila schopnosť priamej, osobnej komunikácie. Sociálne siete iste majú svoje výhody, ale aj nevýhody. Síce sa všetko vybaví rýchlejšie, ste stále v obraze a môžete komunikovať s viacerými naraz, ale nie je osobná komunikácia lepšia? Priatelia sa stretnú, rozprávajú, zabávajú sa, no hlavne sú spolu. Navzájom sa vidia, usmievajú či mračia sa. Sú úprimnejší, neskrývajú sa za obrazovku počítača.

V každom prípade si človek musí uvedomiť, že svojím nevhodným správaním škodí sám sebe. Či chce alebo nie, vždy bude odkázaný na pomoc svojich rodičov, susedov, známych, kolegov, s ktorými trávi prevažnú časť dňa.

V svojom živote sa stretávame s rozdielnymi ľuďmi, preto je dôležitá tolerancia a kompromisy, aby sme v tejto rôznorodej spoločnosti dokázali žiť. Musíme akceptovať názory iných, komunikovať s nimi, problémom sa vyhýbať, ale keď sa už vyskytnú, tak ich spoločne riešiť a nie ich obchádzať.

Len tak bude náš život nádherný.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#výhody a nevýhody chatu - #zrkadlo


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu