Turiec

Turiec 

V strede Európy sa nachádza malá krajina - Slovensko. V tejto krajine som sa narodila. Moje bydlisko obkolopujú hory Malej a Veľkej Fatry vytvárajúc turčiansku záhradku – môj rodný kraj. Nachádzajú sa v ňom dve väčšie mestá Martin a Turčianske Teplice. Bývam na okraji Turčianskych Teplíc, kde sa nachádzajú dve stredné školy. Sú to Pedagogická škola a Gymnázium Mikuláša Galandu. Mikuláš Galanda bol rodák z Turca. Bol maliar a v Turčianskych Tepliciach má galériu. Turčianske Teplice sú známe liečebnými kúpeľmi. Liečia sa tu choroby urologické a reumatologické. V lete využívame dve termálne kúpaliská. Okrem termálnej vody sa v blízkosti nášho mesta nachádza prameň minerálnej vody – Budiš.

V našom meste pracujú aj športové kluby. Sú to futbalový, hokejový a turistický. Z nášho domu vidím kaštiel, kde je umiestnený knižný archív Matice slovenskej. Severnejšie od Turčianskych Teplíc sa nachádzajú lyžiarske strediská Valča, Jasná a Martinské hole. Pod Martinskými hoľami sa rozprestiera mesto Martin. Nachádza sa v ňom sídlo Matice slovenskej. Ďalej sa tam nachádza Múzeum Slovenskej dediny, kde sú zachované obydlia z minulého storočia. Priamo v meste sú dve známe múzeá – Múzeum Andreja Kmeťa a Múzeum Martina Benka. Kultúru reprezentuje aj Slovenské komorné divadlo.

Vďaka prírode sa v Turci príjemne žije. Máme dostatok kultúrneho a športového vyžitia. Preto sa mi tento región Slovenska páči.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/18649-turiec/