Prečo má slon dlhý chobot?

Prečo má slon dlhý chobot?

Jedného prekrásneho dňa sa malý slon Eduard vybral do džungle nájsť si niečo pod zub.

Keďže bol jediný slon v tom kraji, nemal žiadneho slonieho kamaráta. Túžil sa občas s niekým len tak ponevierať, ale nemohol, pretože žiadne iné zviera nerozumie sloniemu jazyku.

A tak sa vybral na nebezpečnú cestu do džungle, kde rastie veľa chutných a šťavnatých rastlín, sám.

Ako si tak vykračoval rezkým krokom, odrazu prudko zastal. Okolo seba uvidel veľa vyschnutých rastlín. Hladu sa ale nedá rozkázať, a tak sa Eduard napchával aj suchými popadanými listami zo stromu. Zrazu zaostril zrak, lebo na jednom konári zbadal obrovský a na pohľad šťavnatý list. Bol väčší ako jeho hlava a zelenší ako jarná tráva. Pomyslel si, že by mu dobre padlo, keby skončil v jeho žalúdku. Ale malo to jeden háčik. List bol príliš vysoko a on sa nemal k nemu ako dostať.

„Ach, keby som mal o pár kíl menej a mohol sa k nemu vyšplhať," nahlas si vzdychol.

„Mám to!" zvolal po chvíľke smútku, „pôjdem poprosiť žirafu, tá má predsa dlhý krk."

Natešený sa rozbehol za ňou do údolia. Nestihol sa poriadne ani rozbehnúť a už musel prudko brzdiť. Neskoro si všimol obrovskú priepasť, ktorá sa pred ním odrazu zjavila.

Vystrašený Eduard sa ešte v poslednej chvíli zachytil svojím nosom veľkého kríka rastúceho na okraji priepasti. Ako tak visel na sloňom nose, ten začal pomaly, ale isto rásť. Kedysi malý nos pod váhou nášho Eduarda rástol, rástol, rástol...

Odvtedy chodia všetky slony s dlhým chobotom a môžu trhať i jesť tie najzelenšie a najšťavnatejšie listy hoci aj z vysokých stromov. Nepotrebujú k tomu ani žirafu, s ktorou by sa museli ešte aj podeliť.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/18657-preco-ma-slon-dlhy-chobot/