Zóny pre každého študenta

Prečo na trhu ženy zarábajú menej ako muži?

Prečo na trhu ženy zarábajú menej ako muži?

Už od nepamäti sú na ženy kladené vyššie nároky než na mužov. Musia čeliť tvrdšej kritike a ich zlyhanie býva zovšeobecňované. Jasným príkladom sú tvrdenia o tom, že ženy sú horšími šoférkami, hoci je dokázané, že omnoho viac nehôd je spôsobených vinou mužov.

Vysoké školy opúšťa viac žien než mužov a ich študijné výsledky sú zvyčajne lepšie, no keď sa na túto časť populácie pozrieme o pár rokov neskôr, tak na vrchole spoločenského rebríčka stoja hlavne muži. Kde teda zmizli tie úspešné absolventky vysokých škôl, ktorým sa vtedy tak veľmi darilo? Ženy, ktoré majú svoj obor vyštudovaný zastávajú nižšie pozície než muži, a teda zarábajú omnoho menej hoci vedomostne sú na tom lepšie.

Na jednej strane je pravdou, že na istý čas odlúči ženy od práce a spoločenského života rola matky. Musia sa starať o novonarodené dieťa a väčšinu svojho času venujú domácnosti. Lenže nikde nie je napísané, že neskôr sa o dieťa a domácnosť musia starať práve ony. Majú rovnaké právo na rozvoj svojej kariéry ako muži. Veď v dnešnej modernej dobe nie je ničím výnimočným, keď sa o domácnosť starajú muži alebo si delia úlohy tak, aby sa obaja mohli naplno venovať práci i domácnosti. Moderní oteckovia s radosťou pomáhajú pri starostlivosti a výchove svojich ratolestí a prakticky túžia po kontakte so svojimi deťmi. Už dávno nežijeme v dobe, kedy muži boli tými, kto nosil domov peniaze a ženy sa celé dni venovali domácnosti a deťom.

Ale problém presadiť sa vo firmách majú aj bezdetné ženy. Hoci ženy tvoria nadpolovičnú väčšinu celej ľudskej populácie, ale aj tak nemajú ani tretinové zastúpenie v rozhodovacích funkciách. Ešte v devätnástom storočí vnímal občiansky zákonník ženy ako nesvojprávne. Je množstvo prípadov, kedy sa tak niektoré ženy cítia aj v dnešnej dobe, hoci nič také už neexistuje, teda aspoň to netvrdí zákon. O postavení žien v súčasnosti mohli generácie pred nami len snívať, a predsa majú ženy dodnes problém presadiť sa medzi mužmi.

Na ceste k rovnoprávnosti prešlo ľudstvo už dlhú cestu, počnúc právom voliť, ktoré mali ženy až po prvej svetovej vojne. Keďže sa v dnešnej dobe už po svete hlása rovnoprávnosť medzi mužmi a ženami, ostáva už len prekonať bariéry v našich hlavách.

Veď neboli to vždy len muži, kto v minulosti posunul dobu vpred. Spomeňme si na Margaret Thatcher, ktorú všetci poznáme pod menom Železná lady. Stala sa prvou premiérkou v histórii a Veľká Británia jej vďačí za svoje významné postavenie vo svete. Isto si každý pamätá na Kleopatru, ktorá bola neuveriteľne mocná a schopná panovníčka v Egypte. Nemožno zabudnúť na Mariu Curie Sklodowskú, ktorá bola uznávanou vedkyňou i napriek tomu, že bola ženou. Ďalšou bola Maria Terezia, ktorá je známa svojimi reformami, kde výzamným bol najmä Všeobecný školský poriadok, vďaka ktorému každé dieťa na území habsburskej monarchie malo právo na vzdelanie a postavila školy vďaka čomu zvýšila všeobecnú gramotnosť v krajine. Všetky tieto ženy posunuli dejiny vpred a vo významnej miere prispeli svojimi činmi do doby, v ktorej dnes žijeme.

Hoci ženy väčšinou nezastávajú najvyššie rozhodovacie funkcie vo svete, no rovnako ako muži prispievajú ku skvalitňovaniu života iných ľudí. Okrem toho nikde nie je napísané, že v budúcnosti sa pomer mužov a žien vo vrcholových funkciách nezmení, veď nie je to tak dávno, čo ženy dostali rovnaké práva ako muži. Podľa mňa vďaka tempu akým sa moderná spoločnosť vývíja sa v blízkej budúcnosti zmenšia rozdiely v príjmoch i spoločenskom a kariérnom postavení mužov a žien.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/18936-preco-na-trhu-zeny-zarabaju-menej-ako-muzi/