Zóny pre každého študenta

Umelecký opis: Táto ulica mi je známa

Táto ulica mi je známa... (Umelecký opis)

Sám seba si pamätám, ako som kedysi vyslovil vetu: „Táto ulica mi je známa.“

Bolo to v čase, keď som bol malý ako štopeľ a boli sme na ceste k mojej tete do malebného predmestia Piešťan. Cestu do Piešťan si nijako mimoriadne nepamätal, avšak sídlisko som poznal veľmi dobre z minulých návštev. Prejazdom jednej z ulíc som vykríkol: „Táto ulica mi je známa.“ V tom momente, vtedy ešte mladý a výzorom atraktívny otec povedal, že sme na mieste. Z auta sme vystúpili do slnkom zaliatej, krásne upravenej ulice s názvom: „Ulica Miloša Bazovského.“ Vtedy som pomenovanie ešte nevedel, ale keďže som rástol, postupne som sa zaujímal aj o iné veci, ako sú rozprávky v televízii.

Keď som dosiahol vek, v ktorom si rodičia povedali, že mám na to, aby som sa nestratil na jednom malinkom sídlisku a v o čosi väčšom meste, ako je to, v ktorom bývam, začal som objavovať krásy ďalších ulíc v meste. Postupne som sa dostal do ulíc, ktoré sú celoslovensky známe. Napríklad taká Ratkovská zátoka vodnej nádrže Sĺňava. Najkrajší pohľad sa vám naskytne pri západe, alebo východe slnka. Vodné vtáctvo, ktoré si buduje svoje hniezda nielen na pobreží zátoky, ale aj v korunách stromov lemujúcich pobrežné zátoky, vidieť bobrov, ako si budujú svoje stavby z dreva, ktoré naplnila rieka Váh, vidieť vydry, ktoré si plávajú po hladine zvlnenej jemným vánkom, je doslova balzam na dušu.

Nemenej známa je aj promenáda popri rieke Váh, ktorá má príznačný názov: „Vážska promenáda.“ Je to vlastne umelo vytvorený val v dĺžke asi 500 metrov, ktorý začína stavidlom a golfovým ihriskom a je z jednej strany lemovaný riekou Váh a z druhej strany krásne upraveným parkom a komplexami hotelov. Je tam naozaj množstvo kolosálnych hotelov, ktoré vítajú a lúčia sa so svojimi návštevníkmi, prevažne zahraničnými turistami a rekonvalescentmi.

Táto promenáda je zakončená „Skleným mostom “, ktorý je skutočne prevažne zo skla. Určite každý pozná sochu, lámajúcu barlu o koleno, ktorá je umiestnená na začiatku mosta prelína- júceho rieku Váh. Od mosta je to už len na skok ku slávnej „Winterovej ulici.“ Pomenovanie dostala po obchodníkovi a zakladateľovi mesta Piešťan – p. Winterovi. Táto ulica je asi najkrajšia ulica v celom meste. Slovami sa asi ani nedá vyjadriť jej skutočná krása.

V lete je tu otvorených množstvo letných terás, z ktorý sa do vášho nosa dostáva bohato zastúpený rad vôní, ktoré pochádzajú zo zmrzlín, koláčikov či rôznych nápojov. V zime je tu vybudované klzisko z mantinelmi, kde sa môžu deti poriadne vyšantiť.

Mohol by som menovať ďalšie a ďalšie ulice, ktoré stoja za zmienku, ale určite bude lepšie, keď tieto ulice a miesta navštívite osobne, získate a prežijete nezabudnuteľne chvíle a momenty.

Moja najbližšia návšteva tohto nádherného mesta bude pravdepodobne až v tele, keď budem mať trošku voľna od školy. Bývať budem u tety a každý deň pôjdem na nejakú romantickú prechádzku, pri ktorej si aspoň raz poviem: „Táto ulica mi je známa...“

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/19630-umelecky-opis-tato-ulica-mi-je-znama/