Sociálna internetová sieť – náš sluha či pán?

Sociálna internetová sieť – náš sluha či pán?

Keď vznikol internet a uviedol sa do používania v 90. rokoch vo firmách a neskôr aj v domácnostiach, sa začali využívať počítače. Vtedy vznikli potreby ľudí medzi sebou komunikovať po internetovej sieti.

Ako vznikali rôzne komunikačné prostriedky, tak sa vyvíjali aj programy slúžiace na komunikáciu. Postupom času boli programy dosť oklieštené a nespĺňali potreby ľudí v komunikácii, preto vznikali sociálne siete. Ako vznikali sociálne siete hneď si našli u používateľov svoju obľubu a rýchlo stúpala ich návštevnosť. Ako čas pokračoval ďalej, tak sa ľudia registrovali na sociálnych sieťach stále viac a viac.

Najprv to bolo s účelom podávania si informácii, zdieľaní rôznych dokumentov, uverejňovanie pracovných porád, či uverejňovaní poznámok, termínov a rôznych informácii medzi žiakmi. Takáto sociálna sieť bola obrovskou výhodou, lebo nielen si mohli ostatný členovia tejto siete prezerať tieto informácie, ktoré daný účastník zverejnil a tak čerpať poznatky z nich, ale si mohli aj medzi sebou písať a ďalej tak upresňovať dané informácie. No dajme si spoločne otázku: Je sociálna sieť našim sluhom alebo pánom? Túto otázku si kladiem aj ja no ťažko sa na ňu odpovedá.

Pri vzniku sociálnej siete sa jednalo o nášho sluhu, lebo nám slúžila ako jeden veľký informačný systém, a čím viac členov bolo v nej tým viac to uľahčovalo prácu pri podávaní hromadných informácii. No postupom času je to už fenomén mladých ale aj pracovníkov firiem, či iných spoločností, kde nejde o účelové vymieňanie si informácii ale častokrát o zabíjanie času a to nielen voľného ale aj pracovného. S tým vznikli pre zamestnávateľa ďalšie náklady, aby jeho zamestnanci naplno pracovali, a nie aby sa venovali sociálnym sieťam, čiže ich priateľom na týchto sociálnych sieťach. Pri zamestnaní a pri štúdiu sa tak človek nemôže sústrediť na svoju prácu lebo svoj zrak upiera na monitor počítača odkiaľ naň ho vyskakujú rôzne informácie, reklamy, či správy od priateľov.

Ako sa sociálne siete viac a viac stávajú najpoužívanejšími a najnavštevovanejšími stránkami na internete, tak aj ľudia prichádzajú o svoj drahocenný čas a stále väčšou a väčšou návštevnosťou sa títo ľudia stávajú na tejto sieti závislý. Pri takomto raste je sociálna sieť už nie sluhom ale pánom. Je pánom nášho času! Pri neustálom používaní a aj modernizácii takýchto sociálnych sietí sa ľudia stávajú nielen závislý časovo ale aj psychicky. Bežný ľudia takto prichádzajú nielen o prácu, ale to ide s nimi aj ďalej. Takýto ľudia sa potom už nemôžu venovať poriadne a na plno svojej rodine, zanedbávajú si svoje povinnosti, ba dokonca sa aj viac uzatvárajú a viazne už aj komunikácia či osobný kontakt s ľuďmi.

Veď koľko máme prípadov, že človek len ráno vstane a už aj zapína počítač aby sa mohol prihlásiť na svoju obľúbenú sociálnu sieť len kôli hlúpostiam, internetovým hrám, či pozeraniu noviniek? No takýto ľudia to už nepokladajú za zbytočnosť a ani za nepodstatné veci, lebo sa už stávajú ich prioritami v ich bežnom živote a nevedia si ho bez týchto činností predstaviť. V takom prípade je pánom sociálnej sieti nie človek, ktorý ju ovláda a je jej používateľom, ale sociálna sieť je pánom nad človekom, ktorá ho núti stále viac a viac sa na túto sieť prihlásiť, aby nič dôležité nezmeškal a neprišiel tak o nejaké dôležité informácie či momenty, ktoré by inak nezažil. No to si myslí iba on, ten daný užívateľ takejto internetovej služby. Ľudia tak prichádzajú o nespočetné množstvo zážitkov, kopec priateľov a hlavne osobného kontaktu s ľuďmi.

Ak sa opýtame používateľa sociálnej sieti takúto otázku, tak jednoznačne nám odpovie, že práve on je pánom tej sociálnej sieti a nie sieť nad ním. No keď viac pouvažujeme s dotyčnou osobou nad týmto problémom tak aj sám príde na to, že to nieje vôbec tak, lebo práve sociálna sieť ho obrala o mnohé stretnutia, zážitky a spojenie s realitou vonkajšieho sveta. On síce tvrdí, že priateľov má dosť a aj dobrých priateľov, ale ak by odpojili danú sociálnu sieť tak s koľkými by sa stretával? S koľkými by bol v kontakte aj naďalej? Na túto otázku sa už ťažšie odpovedá každému používateľovi sociálnej siete, ktorý má síce stovku priateľov ale nie sú to tý praví priatelia, ba dokonca s niektorími sa ani nepozná osobne ale len cez internet.

Pri takomto používaní sociálnych sietí by mal každý zvážiť, či je sociálna sieť jeho pánom alebo sluhom. Ak je jeho pánom mal by pouvažovať nad režimom dňa a hlavne nad jej používaním do budúcnosti aby sa tak nezrútil celkom jeho život. No kto by chcel mať manželku, ktorá je stále za počítačom a nerobí nič užitočné len chatuje, sleduje a prispieva príspevky na týchto sieťach? Takto sa nemôže ani naplno venovať rodine a aj keď si to neuvedomuje ale rodina tak trpí a hlavne, keď je v rodine malé dieťa a nemá doma dostatočnú pozornosť, málo sa mu venujú a netrávia s ním dostatok voľného času, ktorý by mohli príjemne stráviť a hlavne dieťa by si mohlo tak do budúcna odniesť ďalšie a hlavne nové, či zábavné zážitky a skúsenosti.

Preto hlavne mladý by sme sa mali zamyslieť a pouvažovať nad tým, ako používať danú sociálnu sieť a či aj v budúcnosti sociálna sieť bude našim pánom alebo sluhom. Veď každý by bol rád, keby bola iba našim sluhom a nie pánom, aby sme sa mohli dostatočne venovať svojim najbližším, aby sme mali dobrú prácu a hlavne aby sme žili svoj život na plno a v stálom osobnom kontakte. Veď predsa chceme mať v pokročilom veku na čo spomínať či nie?

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/19638-socialna-internetova-siet-nas-sluha-ci-pan/