Sociálna internetová sieť – náš sluha či pán? (Úvaha)

Sociálna internetová sieť – náš sluha či pán? (Úvaha) 

Sociálne internetové siete boli vo svete len pred pár rokmi úplne neznámym pojmom. Dnes ich pozná a používa takmer každý jedinec. Môžeme o nich počuť v televízii a v rádiu, čítame o nich v novinách a na reklamných plagátoch. Stali sa súčasťou nášho každodenného života. Ako nás ale tento fakt ovplyvňuje?

Najväčšia zmena, ktorú zapríčinili sociálne internetové siete svojou existenciou, je podľa mňa v spôsobe, akým dnešná mládež spolu komunikuje. Už sa nepotrebujú stretávať, aby uspokojili svoje základné spoločenské potreby. Sociálne siete nám dovoľujú spoznávať nových ľudí, s ktorými máme spoločné záujmy a koníčky. Umožňujú nám znovu objaviť starých priateľov a platonické lásky z detstva. A pritom vôbec nezáleží na počte míľ, ktoré nás vzďaľujú! Je to fantastický dôsledok technologického vývoja, ale cena, ktorú si vývoj vypýtal, je podľa mňa privysoká. Kedy ste naposledy zazreli baviť sa skupinku mládežníkov pred panelákmi, v parku alebo na ihrisku? Kedy ste naposledy videli nejakého mladíka bez mobilu v ruke? Ja si to už ani nepamätám.

S príchodom sociálnych internetových sieti som si všimol vznik nového druhu skupinkárstva. Priatelia sa rozdelili na tých, ktorí sú pripojení, a tých druhých. Kto nie je súčasťou žiadnej sociálnej internetovej siete, sa postupne medzi svojimi vrstovníkmi stáva outsiderom. A čo nasleduje potom? Človek túžiac po spoločnosti sa zlomí a podpíše zmluvu s diablom. Zaregistruje sa na sociálnej sieti a premení sa na jej otroka. Koho asi zverbuje on?

Som presvedčený, že sociálne internetové siete neohrozujú svojou činnosťou len spoločnosť ako celok, ale sú nebezpečenstvom aj pre individuálne osoby. Koľkokrát ste si povedali, že o päť minúť skončíte a o hodinu neskôr ste sa pristihli, že ešte stále odpisujete na nové správy? Sociálne siete mi pripomínajú New York, mesto, ktoré nikdy nespí. Nezáleží na čase, vždy sa nájde niekto, kto je ochotný sa porozprávať. Ľudia strávia pripútaní k sociálnym sieťam hodiny, v extrémnych prípadoch až dni. Nedal by sa tento čas využiť efektívnejšie, napríklad rozvíjaním svojich duševných a telesných schopností?

Avšak, nemyslím si, že sociálne internetové siete sú čisté zlo. Majú, samozrejme, aj svoje pozitívne stránky. Sú nápomocné pri šírení informácii, ktoré by sa inak nedostali na verejnosť. Zužujú priepasť medzi občanmi a politikmi a robia spoločnosť ľudom, ktorí nemajú žiadnu rodinu alebo priateľov. No stojí to za tú cenu?

Môj názor je, že sociálne internetové siete nás ovplyvňujú podobne ako ostatné svetové masmédia. Môžu nám pomôcť v komunikácii so zvyškom sveta, ale i ohroziť naše psychické aj fyzické zdravie, a preto verím, že by sa mali využívať iba s mierou. Všetkého veľa predsa škodí!

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/19639-socialna-internetova-siet-nas-sluha-ci-pan-uvaha/