Prečo je nebo modré? (Výklad)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 29.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 220 slov
Počet zobrazení: 10 119
Tlačení: 542
Uložení: 416

Prečo je nebo modré? (Výklad)

Samotné nebo je oblasť, v ktorej sa nachádza súhrn všetkých plynov, ktoré sa vyskytujú na Zemi, veľkú časť oblohy tvorí atmosféra. Najviac svetla prichádza na Zem a všetky planéty či mesiace našej slnečnej sústavy práve zo Slnka.

Môže mať Slnko na rozličných planétach viacero farieb? Hoci sa nám pri pohľade na oblohu zdá, že Slnko je žlté, v skutočnosti vyžaruje biele svetlo. Vidíme ho však žlté, lebo jeho svetlo prechádza cez atmosféru. Najskôr si však musíme uvedomiť, že jediné veci , ktoré okrem zdrojov svetla vidíme, sú tie, čo svetlo odrážajú.

Ak by sme napríklad trofej z futbalových majstrovstiev sveta položili mimo lúče svetla, neuvidíme ju. Aj na oblohe - v atmosfére sú také veci , ktoré odrážajú svetlo ako napríklad vzduch, oblaky, drobný prach, lietadlá,... Tieto veci však po nebi neplávali odjakživa.

Dopadajú lúče Slnka aj na predmety, ktoré nesmerujú priamo? Práve pre atmosféru, ktorá obklopuje našu planétu je nebo modré, Slnko žlté a svetlo dopadá aj na predmety, ktoré nie sú priamo vystavené slnečnému žiareniu, lebo lúče Slnka sa v atmosfére odrážajú všetkými. 

Aj tie, ktoré nesmerujú priamo k nám, sa k nám môžu odraziť. Na Mesiaci, ktorý nemá atmosféru, nemá ani oblohu, Slnko je tam skutočne

Z toho nám vyplýva, že nebo nemusí byť len modré, ale aj inej farby, všetko závisí od planéty, jej zloženia, či jej atmosféry.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu