Mám taký sen... (Rozprávanie)

Mám taký sen... (Rozprávanie)

Mojím snom je, aby sa ľudia zamysleli nad tým, ako ničia životné prostredie. Nie sme síce veľký národ, ale spotrebúvame veľa toho, čo nepotrebujeme. Mohli by sme sa trošku uskromniť a hneď by bolo lepšie.

Začala by som napríklad tým, že si máme do obchodov nosiť svoje BIO (látkové) tašky a nemusíme míňať tie igelitové. Tým by sme ušetrili elektrinu, materiály a mnoho ďalších vecí. Igelitové tašky by neboli pohádzané po zemi a BIO (látkové) tašky by sme zasa využili na užitočné účely.

Môj druhý nápad je, aby sme kupovali len to, čo potrebujeme. Nemali by sme míňať peniaze na dezerty, sladkosti

a nezdravé potraviny. Keby sme si kúpili dezert a zjedli by sme ho, čo s obalom? Jasné, že by sme ho vyhodili. Mali by sme

čokoládu, ostatné sladkosti a nezdravé potraviny,... baliť do takých obalov, ktoré by sa neskôr dali ešte na niečo využiť.

Tretí nápad by bol taký, že by sme čisté papiere, ktoré nepotrebujeme dali recyklovať. Tým by sme ušetrili niekoľko stromov.

Štvrtý je taký, že by sme mali oddeliť odpad. Napríklad papiere od skla, BIO odpad od plastov...atď.

Piaty: Mali by sme sa naučiť čo najmenej používať dopravné prostriedky, ktoré škodia životnému prostrediu. Mali by sme používať napríklad bicykle, kolobežky, korčule alebo jednoducho

chodiť peši. Tým by sme nič nestratili, ale len pomohli životnému prostrediu a aj sami sebe. Neboli by sme obézni, mali by sme lepšiu kondíciu a nebolo by toľko chorôb.

Mojím cieľom je, aby sa ľudia nad tým zamysleli a začali to dodržiavať. Ja sa snažím tieto „moje pravidlá“ plniť. A celkom sa mi to darí.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/19803-mam-taky-sen-rozpravanie/