Jeseň (Umelecký opis)

Jeseň (Umelecký opis)

Podľa mňa je najkrajšie a najzaujímavejšie ročné obdobie práve jeseň. Je to pozoruhodné, ako sa vie matka príroda pohrať s krajinou a zároveň s ľuďmi. Raz sa nad ňou usmieva a inokedy zase narieka nad ľuďmi, ktorí ju ničia.

Na jeseň je krajina úžasná. Pre mňa tým, že ma vie očariť, keď som smutná aj potešiť. Kvietky začínajú zaspávať a odkvitať, čím sa pripravujú na chladný zimný spánok. Listy na stromoch začínajú meniť farbu na červeno alebo zlatisto, pretože príroda si na jeseň vždy vymení svoju paletu. Pri jemnom vánku sa pomaly po vzdušnej dráhe poberú až na zem, kde ich život skončí.

Na stromoch nezostane ani jeden lístoček, ktorý by ho zahalil. Ľudia majú na jeseň aj dosť veľa práce so svojou úrodou, ktorú si celý rok strážili. Musia zozbierať červenajúce sa jabĺčka zo stromov, vybrať zo záhradky veselú zeleninku, ktorá chce výjsť von, ba aj obrať z vinice hrozno a odložiť si všetko na zimu.

Na začiatku jesene utekajú deti do školy a tešia sa už na jesenné prázdniny, aby si užili hry, ktoré v chladnom zimnom období nemôžu hrať.

Aj potôčiky, ktoré veselo žblnkotali, strácajú svoje čaro a pomaly začínajú zamŕzať. Niektoré druhy vtákov odlietajú do teplých krajín na juh, aby im u nás nebola zima. Ostatné vtáčiky si pripravujú svoje hniezda a znášajú potravu na zimu.

Jeseň je proste úžasná. Najkrajšie sú jej pestré farby, ktoré nám spríjemňujú náladu.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/19857-jesen-umelecky-opis/