Rok v našej záhrade (Umelecký opis)

Rok v našej záhrade (Umelecký opis) 

Na tejto Zemi existuje niekoľko metrov štvorcových, kam sa utiekam, ak potrebujem nájsť stratenú duševnú harmóniu. Tým miestom je naša záhrada, ktorá má svoj pôvab v každom ročnom období. Sála z nej pokoj, má dušu. Je nepoškvrnená chemickým postrekom. Rastú v nej rôzne stromy, kry a kvety. Býva v nej rôzny hmyz a vtáctvo. Aj krt a jež si v nej brázdia svoje cestičky. Všetko v dokonalej symbióze a v dokonalom poriadku. Lemuje ju plot z pieskovca, ktorý farebne ladí s fasádou domu a okolitým prostredím. Záhrada má množstvo malebných zákutí, ktoré sú nenápadne prepojené a vzbudzujú prívetivú atmosféru.

Keď sa už slnko dlhšie zdrží na oblohe a vzduch sa troška ohreje, záhrada sa prebudí. Víta jar. Slnečné lúče vytiahnu zo zeme krókusy, narcisy aj tulipány. Začína festival farieb. Trávnik zaplavia žlté kvety púpav a bielych sedmokrások. Včely poletujú z hlávky na hlávku a začína sa pre nich hostina. Jej farby a vône útočia na všetky moje zmysly. Kráľovnou tejto záhrady je jabloň. Každý druhý rok ju v jari zahalí závoj bielych kvetov pripomínajúcich nebeskú čistotu. Sadnem si pod ňu na lavičku a ponorím nohy do trávnika, aby som si vychutnal spoločnosť spevavých vtáčat ukrytých v jej korune.

Svojim štebotavým spevom sa odmeňujú za semienka slnečnice, ktorými im plním kŕmidlá. A nad jej korunou sem tam preletí párik bocianov, ktorý predvádza svoje letecké akrobacie. Poetická ružová farba pivoniek a orgovánu dáva grády májovej romantike. Svetlobelasý záhon nezábudiek konkuruje jarnej oblohe. Od júna do príchodu prvých mrazov je pýchou našej predzáhradky popínavá ruža, ktorá je rok čo rok bohato obsypaná kvetmi. Šplhá sa popri dome až k jeho štítu. Jej tmavožlté púčiky vítajú leto. Keď sa púčiky otvoria, farba kvetov je maslovožltá s oranžovým lemovaním. Kvety sladko zaváňajú až do ulice a priťahujú tak pozornosť okoloidúcich.

V júni až v júli je so svojim striebristozeleným lístím, fialovým kvetom a opojnou vôňou ozdobou záhrady levanduľa. V daždivom počasí si vychutnávam výhľad do záhrady na terase pri dome. Zastrešuje ju drevená pergola so zeleným vodopádom brečtanových listov. Brečtan po rokoch vytvoril nádherný previs, ktorý na jar a v lete vyvoláva pocit džungle. Oproti terase stoja v pozore vysoké katalpy. V lete sa ich guľatá koruna s obrovským lístím zmení na slnečník, ktorý neprepustí ani lúčik slnka. Časť v záhrade je vyhradená letným radovánkam. Počas prázdnin sa náš bazén zmení na malé súkromne more, ktoré nie je cítiť soľou, ale chlórom. Je to rýchla pomoc počas tropických dní a nocí. Naša záhrada je nielen krásna, ale nás aj živý. Kráse konkuruje úžitok.

Čerstvá zelenina a drobné ovocie tu majú svoje miesto. Hriadky lemované zvyškami starej stodoly sú plné šťavnatých reďkvičiek, zelenej cibuľky, kalerábov a iných vitamínových bômb. V zátiší záhrady sa schováva kompostér, požierač pokosenej trávy a iného biologického odpadu. Symbolizuje nekonečný prírodný kolobeh brania a dávania. Dáva pôde späť, čo si z nej vzal. Keď lúče slnka strácajú svoju silu a leto je vo finále, v záhonoch rozkvitnú astry rôznych tvarov, veľkostí a farieb. Záhrada víta jeseň. Červené a žlté sfarbenie lístia jej dáva temperament. Vietor vkĺzne do záhrady a rozhojdá lístie na stromoch.

Jabloň a vinič nás obdaria svojimi zrelými plodmi. Zeleninové hriadky už zívajú prázdnotou a pôda oddychuje. Keď noc predbehne v dĺžke deň, záhradu ešte vyzdobia nostalgické chryzantémy. V tom čase už zvyčajne prvý mráz spáli listy na stromoch a vietor ich zhodí na zem. Je čas, aby sa všetko živé pripravilo na zimný spánok. Len majestátne jedle sa stále pýšia vždyzeleným ihličím. Ak zima prestane byť skúpa na sneh, kríky sa zmenia na krčiacich sa škriatkov s bielymi čiapkami. Snehové vločky prikryjú aj holé vetvy na stromoch, kde sa k sebe chúlia uzimené vtáčatá čakajúce na ďalšiu jar.

Za plotom, v neďalekom susedstve, sa týčia vysoké lipy, agáty a orechy, ktoré pamätajú minulé storočie. Pohľad na ne spríjemňuje zvuk neďalekého potoka, ktorý je najkrajší po daždi. Celá táto okolitá scenéria umocňuje čaro našej záhrady.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/19863-rok-v-nasej-zahrade-umelecky-opis/