Zóny pre každého študenta

Agitačný prejav ukážka

Agitačný prejav ukážka

My chceme slobodu; to je náš cieľ a svätá naša túžba. Keď ale slobodu chceme, dajme slobodu tomu, kto ju vždy zastával, usaďme slobodu tam, kde bolo jej miesto a prítulok, keď ju v krajine utisli a zo všetkých kútov vyhnali.

Pozrimeže len do stredného veku: kde sa tam rozvíjala a kde zachovávala sloboda, keď nie v mestách? Ak teda ju chceme napomôcť, dajme mestám politické práva tým viac, že ich ony mali a len po nepravde o ne prišli.

Ale sa hovorí, že u nás je slobody dosť, na to ale odpovedám, že áno, bolo jej dosť a až mnoho zemianskej, ale opravdivej ľudskej veľmi málo. Všetko naše usporiadanie o tom svedčí. Keby mestá mali väčšie slobody a polické práva ubezpečené mal nikdy by sa ani ľud nebol tak utláčal, nikdy by do takéhoto rabského jarma nebol upadol; zemianstvo si ale všetko privlastnil a pritiahlo a nebolo nikoho, kto by prevahu, premoc a pripustky zemianstva bol obmedzoval a v slušných hraniciach držal.

Politické práva miest ja i z tej pohnútky ďalej zastávam, že s politickými právami sú i meštianske práva a prisluhovania spravodlivosti v tuhom spojení.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/19868-agitacny-prejav-ukazka/