Zóny pre každého študenta

Smútočný prejav

Smútočný prejav

Drahá smútiaca rodina, drahí priatelia,

klbko svojich myšlienok začnem odvíjať slovami Milana Rúfusa:

Dar života.

Kto z neho vezme diel,

raz mi ho musí vrátiť.

A ostane mu nie, čo nevedel,

ale čo vedel stratiť.

Naša Janka už svoj dielik života vrátila svojmu Stvoriteľovi... a zostalo po nej mnoho, lebo zo seba vedela veľa darovať.

Odišla príliš skoro, v srdci cítim veľké prázdno a smútok, ktorý bolí. Preto je mi ťažké hovoriť o nej, o našom vzťahu. Toľko sme toho spolu prežili... mysľou mi preletujú úlomky našich rozhovorov, dobrodružstiev, túžob...

Chcela byť lekárkou, vydať sa, mať veľkú rodinu. Vo všetkých jej plánoch bolo veľa nádeje a radosti. Vedela vypočuť, povzbudiť, poradiť. Jej úsmev, jej zmysel pre humor, ochota pomôcť v každej situácii, sila nevzdať to, i keď si už všetci naokolo mysleli, že to nemá zmysel – to všetko z nej robilo veľkého človeka.

A odrazu tá správa, že je chorá, nevyliečiteľne chorá! Najskôr som tomu nechcela uveriť, ale postupne som pozorovala, ako z nej život malými krôčikmi uniká.

Hoci Janka vedela, že jej choroba speje k nenávratnému koncu, predsa nikdy nestrácala optimizmus. Častokrát som pri jej návšteve v nemocnici mala dojem, že ten, kto je chorý, som ja. Ona bola tá, ktorá ma povzbudzovala, tvrdila, že sa vylieči a všetko bude ako predtým. Nechcela, aby sme sa kvôli nej trápili. Aj v tejto chvíli by nerada videla slzy v našich očiach. Priala si mať na hrobe kyticu z čerstvých bielych ruží, túžila, aby jej zbor zaspieval jej obľúbenú pieseň, aby sme na ňu spomínali s nádejou, že sa raz znova stretneme doma, u svojho Otca.

Chýba nám. Chýba nám jej hlas, jej objatie, úsmev, jej priateľstvo. Chceli by sme ju mať tu, pri sebe. Možno je to od nás sebecké... veď aj priatelia sú iba darom, ktorý nám bol požičaný na určitý čas a raz ho budeme musieť opäť vrátiť.

Myslím, že si môžem dovoliť za nás všetkých vysloviť na záver krátku modlitbu:

Bože, ďakujem ti za dar, ktorý si nám dal v Janke, ďakujem ti, že sme s ňou mohli prežiť kúsok krásneho života. Prosím, pritúľ si ju na svoje srdce a pozdrav ju od nás.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/19893-smutocny-prejav/