Nepreskúmaný život, nie je hodný žitia (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: 301200327 (21)
Typ práce: Referát
Dátum: 09.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 405 slov
Počet zobrazení: 1 765
Tlačení: 140
Uložení: 139

Nepreskúmaný život, nie je hodný žitia (Úvaha) 

Čo je to život? Každá bytosť prežije svoj život. Niekto má dlhý život a niekto zas krátky. Každopádne vždy sú všetci odsúdení k rovnakému koncu. Teraz nám to môže pripadať, že život nie je o ničom inom ako sa narodiť a umrieť. Rastliny žijú, aby sa mohli rozmnožiť. Aj zvieratá ako sú vtáky, plazy a podobne žijú tiež, aby sa pred svojím koncom mohli rozmnožiť a zanechať po sebe potomka . A potom sú tu ľudia.

Líšime sa od prírody tak veľmi. Na rozdiel od vtákov alebo plazov, my ľudia si môžeme svoju cestu určiť. Máme možnosť rozhodovať ako chceme prežiť náš život. Prečo by sme sa mali počas života trápiť nad vecami, ktoré nám pripadajú dôležité a pri tom nie sú.

Prečo by sme mali život prežívať v nenávisti k ostatným, keď všetci sme stvorený z toho istého cesta? Každá zbytočne strávená sekunda, ktorá uplynie sa nám zdá ako nič.

Ale všetci vieme, že zo sekúnd sa tvoria minúty, z minút hodiny, z hodín dni, z dní mesiace a z mesiacov roky. A najhoršie je to, že si to všetci uvedomujeme, ale málo kto to chce zmeniť.

Sme tak naivný, že všetko odkladáme na zajtra a pri tom sa zajtrajšku nemusíme dožiť. Čas je jediný a posledný nepriateľ človeka. Proti času sa nedá bojovať, môžeme s ním však žiť a prispôsobiť sa. Ako využiť čas a prežiť život na plno? Pre každého je to inak.

Pre niekoho to znamená založiť si rodinu a mať veľa detí, ktoré sa neskôr postarajú o milujúcich rodičov a pripravia ich na cestu do večného pokoja. Niekto si život na plné pecky predstaví ako neuveriteľnú jazdu po rôznych kluboch a zábavu s kamarátmi.

Tento život podľa mňa, však nenesie žiadne zodpovednosti, a práve tento život je najjednoduchší. Ľudia ako ja, si na plno prežitý život predstavujú ako každý deň dobrodružstva v neobjavenom svete krás a tajomstiev. Objavovať každý deň niečo nové, je pre mňa zmysel života a je to pre mňa život hodný žitia.

Miesto smútenia a ľutovania sa môžeme uchopiť konečne kormidla a začať život, ktorý nám bude pripadať správny a hodný žitia. Už v mladom veku musíme život prežívať na plné dúšky, pretože je škoda neužiť si mladosť. O desiatky rokov budeme sklamaní z vecí, ktoré sme nespravili ako z vecí, ktoré sme spravili a síce nič už nebude také ako predtým, ale všetko môže byť také, aké to nebolo ešte nikdy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu