Zóny pre každého študenta

Príhovor ku Dňu matiek

Príhovor ku Dňu matiek 

Milé naše mamy, milé staré mamy!

V tento sviatočný májový deň vás všetkých zo srdca pozdravujem, vítam Vás tu v sále kultúrneho domu na slávnosti dňa matiek. Každý z nás poznal alebo stále pozná človeka, ktorého si váži a zároveň obdivuje.

To najkrajšie, čarovné slovo, ktoré vieme vysloviť ešte prv než vieme chodiť. To slovo je mama, ktorá nám dala to najcennejšie – život. Matka – najkrajšia bytosť na svete. Spýtajte sa koho chcete, všetci Vám povedia, že mama je najkrajšia. Možno už nie krásou, výzorom so svojimi vráskami, ale tým čo nosí vo svojom vnútri. Šťastní sú tí, ktorí majú mamu, majú ku komu ísť. Až človek stratí mamu, potom pochopí pravý význam tohto slova.

Ma len jedno srdce, v ktorom je však dosť miesta pre lásku, ktorú môže prijímať či rozdávať všetkým, čo o ňu stoja. Ma len dve ruky, ale objíma všetkých. Lásku, ktorú nám dáva a celý život rozdáva plným priehrštím, prijímame s takou samozrejmosťou ako každodenný chlieb. Matka nás učí milovať sa navzájom, všímať si ľudí okolo seba, nebyť ľahostajným voči ich bolestiam. Učí nás prijímať premeny v prírode i v živote. Taká je alebo bola naša drahá mama, ktorá vie a vedela nekonečne ľúbiť.

Keď hovoríme o matkách, musíme hovoriť i o deťoch a otcoch. Všetci spolu tvoria rodinu. Kiež sú naše rodiny dobrými stromami, ktoré rodia dobré ovocie. Po ovocí poznáte stromy, podľa šľachetnosti zasa nás ľudí, naše rodiny, naše slovenské matky.

K dnešnému sviatku Vám želám veľa zdravia, šťastia, vnútornú pohodu, pokojný a dlhý život, naplnenie všetkých vašich snov a nádejí. Prajem Vám , aby ste vždy mali koho pohladiť a aby mal kto pohladiť Vás. Aby ste milovali a boli milované. Aby ste nikdy nemali dôvod pre slzy, ale len pre úsmev. Aby ste z úst svojich detí počuli len slová: „Mama, ďakujem“. Aby ste rozsievali teplo, nehu, krásu a ženské dobro. Aby ste zmnožili túto zem o dobrých a statočných ľudí. Aby ste naučili svet milovať a nie nenávidieť. Aby ste boli istotou vašich domovov a rodín, aby ste boli hrdé na to, že ste matky.

Ďakujeme za jedinečnosť, ďakujeme za život, ďakujeme za lásku. Básnici, hudobní skladatelia, ale aj neznámi autori ľudových piesní jej vždy venovali dostatok pozornosti. Láska je trpezlivá, je dobrotivá, nie je sebecká. Niet na svete reči, v ktorej by chýbalo slovo matka. Ďakujeme za cestu k životu, po ktorej ste nás učili kráčať. Ďakujeme za pohladenie vašimi rukami. Ďakujeme za prebdené noci. Ďakujeme za všetko, ďakujeme za to, čo bolo i za to, čo príde.

Prajem Vám príjemný zvyšok dnešného dňa.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/20251-prihovor-ku-dnu-matiek/