Rozlúčka s maturantmi (Slávnostný prejav riaditeľky/riaditeľa)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 542 slov
Počet zobrazení: 5 887
Tlačení: 255
Uložení: 243

Rozlúčka s maturantmi (Slávnostný prejav riaditeľky/riaditeľa) 

Vážený pedagogický zbor, vážení rodičia, milí moji maturanti a maturantky!

Okamihy v živote bývajú rôzne. Sú také, pri ktorých sa človek ani na chvíľu nepozastaví a pripadajú mu celkom bežné. Bežne človek čaká na autobus, stretáva známych, či myslí na to, čo si kúpi.

Sú však, a nie je ich chvalabohu málo, i chvíle, ktoré nie sú obyčajné a ktoré sa jednoducho vryjú do pamäte navždy. Mám pocit, že práve takouto má šancu byť i táto chvíľa a to pre všetkých nás, ktorí tu teraz stojíme a ja som rada, že som tu dnes spolu s Vami.

Latinské príslovie hovorí : „Non scholae, sed vitae discimus.“ Neučíme sa pre školu, ale pre život. Vzdelanie a vedomosti nemôžete považovať za majetok : nedajú sa kúpiť a spočiatku ani dobre predať. Učili ste sa teda nadarmo? Len pre známky, ktorými Vás oceňovali moji kolegovia – učitelia našej školy, a nie pre život? Ak to, čo máte napísané v zošitoch za celú dobu Vášho vzdelávania od základnej školy až po maturitu a myslíte si, že to nikdy nebudete potrebovať na čo to teda je? Strávili ste svoj doterajší život len hraním? Nie! Hrá sa na hudobný nástroj, hrá sa aj v divadle. V literatúre a politike sa hrá so slovami a šach sa hrá s figúrkami. Naša škola je ako veľký orchester a ja práve dnes vidím, aké nadšenie, aké zaujatie, akú aktivitu vyvoláva náš spoločný zbor, náš orchester a myslím tým na Vaše štvorročné predstavenie plné úsilia, potu, zážitkov a fantázie. Pozorujem však na Vašich tvárach aj smútok – smútok z toho, že Vy – maturanti – tento náš orchester už čochvíľa opustíte.

Myslím na krásne chvíle, ktoré ste na našej škole prežili, všetky Vaše úspechy aj pády, výhry aj prehry, priateľstvá, písomky, skúšanie, reprezentáciu školy na rôznych súťažiach, na utrápené tváre Vašich rodičov aj pedagógov keď sa Vám nedarilo a ich šťastné a uznanlivé úsmevy, keď ste boli šťastní a úspešní. Toto všetko je naša škola a študentský život v nej. Keď si teraz v hlavičkách premietnete všetky predmety, ktoré ste za svoje štúdium absolvovali, prídete na to, že medzi nimi a Vašim ďalším štúdiom či zamestnaním je vzácne prepojenie. Niekedy sa Vám toto všetko naozaj mohlo zdať ako hra, ktorú hráte z donútenia, ale mnohí z Vás, aj Vaši rodičia a pedagógovia brali túto hru s plnou vážnosťou a smerovala celý čas k jednému cieľu – k vyformovaniu Vašej osobnosti, ktorá bude pripravená nielen na dospelosť, ktorá Vám má priniesť zodpovednosť pri výbere ďalšieho štúdia alebo zamestnania, ale aj na Váš ľudský, morálny rozvoj.

Komplexné vzdelanie je pre správne utváranie charakteru a osobnosti veľmi dôležité. Je mojim veľkým želaním, aby ste si všetky zážitky, vedomosti a skúsenosti získané na našej alma mater zobrali so sebou do ďalšieho života. Zachovajte si kritický zmysel pre realitu, ale nezabudnite, že svet sa neskladá len z materiálnych hodnôt, z vecí vypočítateľných, merateľných a zvážiteľných, ale tiež z toho, čo Vy sami ako veľký dar nosíte vo svojom vnútri – snov, ideálov a túžob.

Veľa informácií a poznatkov, ktoré ste sa naučili, môžete zabudnúť. Vždy sa však držte logiky, triezveho úsudku, rozumu a ideálov tolerancie a humanizmu. Ak sa Vám tieto ušľachtilé ciele podarí čo len sčasti naplniť, dokážete tým sebe aj iným, že ste sa neučili pre školu, ale naozaj pre život. Prajem Vám z celého srdca na Vašej ceste životom len to najlepšie, nech prekročíte brány tejto akademickej pôdy správnou rukou nadšene stískajúcou maturitné vysvedčenie, nech Vás vždy obklopujú praví priatelia a nech sú aj naďalej Vaši najbližší na Vás právom hrdí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Rozlúčka s maturantmi (Slávnostný prejav riaditeľky/riaditeľa)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu