Príhovor na rozlúčku so školou

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 564 slov
Počet zobrazení: 9 635
Tlačení: 244
Uložení: 201

Príhovor na rozlúčku so školou 

Vážená pani riaditeľka, vážený pedagogický zbor, milé tety upratovačky a kuchárky, milí spolužiaci!

Dnes sa pre mnohých niečo končí, no pre mnohých sa niečo ešte len začína. Končí sa ďalší školský rok, no začínajú sa prázdniny. Už onedlho budeme mať v rukách vysvedčenia a s radosťou i úľavou pôjdeme domov. Pre vás, milí spolužiaci, sa skončil len jeden z mnohých školských rokov. Načo sa obzerať späť? Veď čoskoro sa všetci znovu stretneme pred bránami tejto školy. Naozaj všetci?

Určite nie. My, deviataci, tu už medzi vami stáť nebudeme. Budeme niekde úplne inde, každý na inej škole. Pre všetkých nás sa tam začne nielen nový školský rok, ale aj iný život na strednej škole. Pre vás sa začne len ďalší školský rok. Pre niekoho posledný, pre iného prvý. My tu však končíme.

Ale začínali sme tu. Tu sme sa naučili písať, čítať, počítať. Tu sme si našli kamarátov. Tu sme si rozšírili vedomosti aj v iných predmetoch. To všetko a ešte všeličo iné nám dala základná škola. A komu sa za to máme poďakovať?

Prvou triedou nás sprevádzali pán učiteľ X a pani učiteľka X. Im patrí naša vďaka. Neskôr ich vystriedali iný učitelia: pani učiteľka X, pani učiteľka X a znova pán učiteľ X. Aj im patrí naše veľké ďakujem. Tak sme spoločne preplávali prvým stupňom. Na druhom stupni nás čakalo podstatne viac predmetov i učiteľov. Dostali sme triednych učiteľov – pána učiteľa X, ktorý nás učil dejepis, a pána učiteľa X, ktorý nám približoval výtvarné umenie i technickú výchovu. Problémami matematiky nás sprevádzali pán učiteľ X i pani učiteľka X, ktorá sa neskôr stala našou triednou učiteľkou.

Javy a zákony fyziky nám vysvetlila pani zástupkyňa X a pokusy v chémii i laboratórne práce sme robili s pani učiteľkou X. Slovenčinou nás sprevádzali pani učiteľka X a pani zástupkyňa Tomášová. Cudzí jazyk nám zdomácnili pani učiteľka X a pani učiteľka X. V zemepise sa striedali pán učiteľ X a pani učiteľka X. Tá nás okrem iného naučila čo–to uvariť.

Dejepis nás posledné dva roky učila pani učiteľka X. Približovala nám aj hudobnú výchovu. Cvičili sme a športovali s pánom učiteľom X. Týmto všetkým našim učiteľom, sprievodcom vzdelaním, sa chceme veľmi pekne poďakovať. Naša vďaka patrí aj tým učiteľom, ktorí nás nenavštevovali pravidelne, ale často nám chodili zastupovať: pani učiteľke X, pani učiteľka X, pani učiteľke X a pani učiteľke X. V neposlednom rade sa chceme poďakovať aj pani riaditeľke. Veď aj ona bdela nad naším vzdelaním, dozerala na všetko.

Často sa nám stalo, že sme boli hladný a všetko sme už zjedli. ani peniaze sme pri sebe nemali. Vtedy nám pomohli tety upratovačky, keď občas prižmúrili oči a predali nám čosi na dlh. Poupratovali po nás aj ten najväčší neporiadok, aby sme sa na druhý deň vrátili do čistej triedy. A za to im patrí ďakujem.

S tetami kuchárkami sme sa tak často nestretávali. Väčšinou boli v jedálni a niečo pre nás varili. Vždy niečo chutné a dobré. A za to im patrí ďakujem.

Vám, milí spolužiaci patrí naše ďakujem za častú pomoc. Koľkokrát sme pobehovali po triedach a zháňali pravítka, kalkulačku či výkres. Mnohí máme medzi vami kamarátov či súrodencov. Tak nás nesklamte a snažte sa pokračovať v našich šľapajach. Či už v športe alebo v učení. Veríme, že budete úspešní vo všetkom, do čoho sa pustíte. Vám, terajší ôsmaci odovzdávame titul najstarších žiakov na škole a povoľujeme vám ho plne využívať. Ale všetko s mierou.

Naše dni na tejto škole sa skončili, no začnú sa ďalšie. No inde. Preto sa s vami všetkými lúčime a želáme veľa šťastia. Budete ho potrebovať. Teraz už môžeme rozprestrieť krídla a rozletieť sa do sveta. Ešte raz vám ďakujeme a dovidenia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu