Rozlúčka so školou príhovor

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 503 slov
Počet zobrazení: 5 770
Tlačení: 171
Uložení: 151

Rozlúčka so školou príhovor 

Vážená pani riaditeľka, vážený pedagogický zbor, milé tety upratovačky a kuchárky, milí spolužiaci!

Všetko má svoj začiatok i koniec. Ale to čo vyzerá ako koniec, môže byť iba začiatok. Dnes sa mnohým zdá, že s všetko končí. Je predsa koniec školského roka. Končí sa učenie, skoré vstávanie. Končia sa desiatky iných vecí. Ale naozaj je to koniec?

Niektorí určite myslia na začiatky – začínajú sa predsa prázdniny, leto. Začína sa nový deň. Deň, ktorý je zároveň koncom i začiatkom. 

Dnes poniektorí dostanú prvé vysvedčenia, iní zase posledné. Niektorí zažili tento deň už 9-krát, iní po prvý raz. Pre ostatných je tento deň len jedným z mnohých. Veď čo, po prázdninách sa tu zase všetci stretneme. 

Ale naozaj všetci? Určite nie. My, deviataci, tu už medzi vami stáť nebudeme. Budeme niekde úplne inde, každý na inej škole. Pre všetkých nás sa tam začne nielen nový školský rok, ale aj iný život na strednej škole. Pre vás sa začne len ďalší školský rok. Pre niekoho posledný, pre iného prvý. My tu však končíme. 

Ale začínali sme TU. Základná škola nám dala základy vzdelania – naučili sme sa písať, čítať, počítať, neskôr aj tie náročnejšie veci. Dnes nám už fyzika, matematika, chémia, nemčina, či iné predmety nerobia až taký problém. 

No v škole sme sa naučili i to, čo učitelia na hodinách nevysvetľujú. Boli to hlavne vzťahy medzi spolužiakmi, medzi žiakom a učiteľom. Nie všetci si zo všetkými rozumejú, no aj tak sa treba snažiť ich porozumieť ich myšlienky a správanie. Veď každý sme iný. 

V škole sme spoznali zopár skvelých ľudí, možno začiatok na celoživotné priateľstvá. S kamarátmi išlo všetko ľahšie. 

Teraz nám už nezostáva nič iné, len sa poďakovať a rozlúčiť.

Ďakujeme všetkým učiteľom, že nás poctivo viedli cestičkou vzdelania, že nás pripravovali na život na stredných školách, že sa nám s láskou venovali a pomáhali nám prehrýzť sa životom na základnej škole. Naša vďaka patrí každému z nich. Každému rovnako úprimná, vrelá. Každý si ju zaslúži rovnako. A preto naše „ďakujem“ plynie priamo zo srdca. Veríme, že na nás budú spomínať len v dobrom, aj napriek tomu, že sme neboli vždy taký, ako si predstavovali a ako by sa patrilo. 

Ďakujeme aj pani riaditeľke, ktorá bdela nad naším vzdelaním a dozerala na všetko. 

Ďakujeme aj tetám upratovačkám, ktoré po nás upratali aj ten najväčší neporiadok, aby sme sa na druhý deň mohli vrátiť do čistej triedy. Boli na nás vždy milé. Im nezáležalo na tom, či sme dostali päťku z diktátu alebo trojku z písomky. 

S tetami kuchárkami sme sa tak často nestretávali. Väčšinou boli v jedálni a niečo pre nás varili. Vždy niečo chutné a dobré. A za to im patrí ďakujem.

V neposlednom rade patrí naša vďaka i vám, milí spolužiaci. Veď koľkokrát sme pobehovali po triedach a zháňali sme výkres, pravítko, či kalkulačku. Mnohí máme medzi vami kamarátov či súrodencov. Tak nás nesklamte a snažte sa pokračovať v našich šľapajach. Či už v športe alebo v učení. Veríme, že budete úspešní vo všetkom, do čoho sa pustíte.

Naše dni sa na tejto škole skončili, no čakajú na nás ďalšie, no na inej škole. Preto sa s vami všetkými lúčime a želáme veľa šťastia. Budete ho potrebovať. Ešte raz ďakujem a dovidenia!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu