Príhovor deviatakov pri rozlúčke so školou

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 30.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 659 slov
Počet zobrazení: 3 494
Tlačení: 133
Uložení: 140

Príhovor deviatakov pri rozlúčke so školou 

Vážený pán riaditeľ, vážená pani zástupkyňa a súčasne naša drahá pani učiteľka triedna,

vážení pán primátor, vážení hostia, milí učitelia, pedagogickí i nepedagogickí pracovníci školy,

drahí rodičia , všetci naši skvelí deviatacki spolužiaci „ŠTÚROVCY“, milí mladší kamaráti!

Vítame vás na našej rozlúčke so školou. Školou, v ktorej nás učili-mučili a trápili sa s nami naši učitelia. Vďaka vám stojíme na prahu novej časti nášho života. Viedli ste nás deviatimi ročníkmi základnej školy a pomáhali ste nám získavať stále nové vedomosti. Od krivolakých čiarok až po roztrasené písmená abecedy. Po písmenách prišli slová a neskôr vety, ktorými sa teraz snažíme vyjadriť našu veľkú vďaku za vašu námahu.

Stáli ste nad nami, povzbudzovali nás, keď nám niečo nevychádzalo. Vy ste mali v sebe tú zázračnú silu pretvárať detskú dušu a otvárať jej brány poznania dokorán. Ani sme nestihli spomaliť a ocitli sme sa na druhom stupni. Prišli nové a namáhavejšie predmety a s nimi noví učitelia. Úlohy sa zdali ťažšie, ale napokon sme ich zvládli s úsmevom. Hodinu za hodinou sme mali viac a viac vedomostí. Vyľakané deti v laviciach sa zmenili na sebavedomých žiakov.

Naša triedna pani učiteľka, počas piatich rokov ste sa pre nás stali druhou mamou. Rovnako láskavou, chápajúcou a odpúšťajúcou drobné aj väčšie prehrešky. Boli ste prísna, ale spravodlivá, a to sme si na Vás najviac vážili. Naučili ste nás prijímať prehry a radovať sa z víťazstiev, no veľakrát ste nám pomohli s vyriešením našich hádok a nedorozumení. Nebyť vás, nikdy by sme tu takto spolu nestáli a nelúčili sa s vami. To vám patrí tá najväčšia vďaka. Stali ste sa pre nás človekom, ktorému sme sa mohli vždy a za každých okolností zveriť a dôverovať úplne vo všetkom.

Prežili ste s nami niekoľko bezsenných, no pre nás nezabudnuteľných nocí v telocvični, 4 skvelé lyžiarske kurzy, množstvo výletov i bláznivú rozlúčku na chate. Prileteli sme k Vám s malými krídlami usilovných včielok. No práve Vy ste nás naučili nielen lietať, naučili ste nás žiť - vytvárať si názory, hodnotiť veci kladne i záporne. Pozerať na svet Vašim vľúdnym a láskavým srdcom, ale pritom zostať nohami stále na zemi. Vďaka Vám sme pripravení vyletieť do života.

Milí spolužiaci, prežili sme tu spolu tie najkrajšie roky. Roky detstva. Keď si premietame v hlavách film o našich školských časoch, nájdeme v ňom veľa srandy, smiechu ale i chvíle, keď sme museli zaťať zuby. Všetko sme spolu prekonali. Boli dni lepšie, ale prišli aj dni horšie. Dnes tu stojíme na prahu konca základnej školy. Lúčime sa a do očí sa nám tisne slza. Slza spomienok, priateľstva, radosti i smútku. Budú nás spájať spomienky na chvíle, keď sme boli spolu. Spolu sme sa tešili, keď nebola písomka, smútili, keď písomka bola.

Spájali nás ťaháky, učenie pred Testovaním, radosť z dobrých výsledkov. Spomenieme si na chvíle, keď sme potrápili aj našich učiteľov, no nikdy nám nezmizol úsmev z tvárí. Ako trieda sme boli super partia s kopou zábavy! Prežili sme veľké priateľstvá a navždy nám zostanú spomienky a pekné zážitky. Dúfame, že sa budeme aj naďalej stretávať, aby sme sa mohli porozprávať , zaspomínať a možno vymyslieť aj nové bláznovstvá.

Čím dlhšie sme spolu, tým ťažšie je lúčiť sa. Za pár hodín sa rozídeme všetkými smermi. Príde jeseň a my sa postavíme na ďalší začiatok. S novými spolužiakmi a učiteľmi, s očakávaním a strachom, opäť v prvej triede.

O dva mesiace nás čaká neistá budúcnosť, ťažšie štúdium na strednej škole. No navždy nám v srdci zostane spomienka na nás- Štúrovcov.

Naša vďaka a úcta patrí pánovi riaditeľovi a všetkým vyučujúcim, ktorí sa o nás počas celých deviatich rokov starali. Ďakujeme najmä za ich trpezlivosť a toleranciu, o ktorú pri nás skoro prišli, za množstvo vedomostí, rád a ponaučení, no predovšetkým za to, že ste v nás zapálili pochodne, ktoré budú ešte dlho horieť a ukazovať nám v živote ten správny smer.

Darovali ste nám kus zo svojho života. Darovali ste nám svoj čas, svoj úsmev, trpezlivosť, vľúdne a povzbudivé slová. Chceme, aby ste vedeli, že si to úprimne vážime. Teraz nastal čas, aby sme ukázali, čo je v nás, čo ste nás naučili. Naši učitelia nám otvorili dvere, ale vstúpiť musíme my- sami.... za to, ale i všeličo iné, Vám dnes všetkým ďakujeme!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu