Zóny pre každého študenta

Príhovor žiaka ku Dňu matiek

Príhovor žiaka ku Dňu matiek 

Milé mamičky, babičky, milí hostia!

Dovoľte mi, aby som sa k vám prihovoril ústami básnika:

Matkino pohladenie, jej úsmev i vráska,

sú ako modlitba, čo do nej vložil Boh.

Mama je láska, lebo aj Boh je láska.

Pusto by sa nám žilo bez tých dvoch.

Keď som ju videl, odkiaľ sme si známi,

usmial sa Stvoriteľ, keď stvoril srdce mamy.

A vedel dobre, že nemôže byť iná,

pretože raz aj On jej zveril svojho Syna.

Mama, ďakujem ti, že som. Ďakujem ti, že poznám hodnotu domova, ktorý je pre mňa pokojným ostrovom v rozbúrenom mori. Vysadila si ho kvetinami, na vôňu, ktorých nemožno zabudnúť. Vraciam sa k tebe v dobrej chvíli, aby som sa s tebou podelil o šťastie. Ale vraciam sa k tebe aj v ťažkých chvíľach, veď ku komu inému ísť?

Vždy si mala liek na moje boliestky, tvoje ruky vedia jemne pohladiť. Privinula si ma, keď bolo ťažko, poláskala, poradila, pomohla. A pomáhaš stále. Mama, pamätáš, koľko nocí si prebdela nado mnou, keď som bol chorý? A na to, koľkokrát si mi zašívala nohavice?

A keď si ma viedla prvý raz do školy? Ja viem, ty si toho pamätáš oveľa viac, lebo mamy nezabúdajú na svoje deti. Myslím aj na tie dni, keď som ťa nepotešil. Je mi ľúto, ale sú nenávratne premárnené. Aj na tie dni, keď som ťa zarmútil. Nemožno ich vrátiť späť a nahradiť inými – krajšími. Nemožno ich ani ospravedlniť a ty si aj vtedy konala láskavo, odpustila si mi, hoci to veľmi bolelo pri srdci. Dala si môjmu svetu veľa. Rozum si obohatila citmi, múdrosť srdcom. Aj za to ti ďakujem, mama.

Milé naše mamičky!

Dovoľte mi, aby som vám v dnešný slávnostný deň poprial veľa zdravia, šťastia, spokojnosti do ďalších rokov. A kvet, ktorý si dovolíme odovzdať vám pri príležitosti vášho sviatku, nech je prejavom vďaky a úcty k vám.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/20857-prihovor-ziaka-ku-dnu-matiek/