25. novembra – Katarína meniny

25. novembraKatarína meniny

O počasí sa tvrdí, že Katarína na blate a Vianoce na ľade.

Zimné zvyky sa začínali na Katarínu(25.11) – bol to prvý „stridží deň „ Ľudí mal pred strigami ochrániť cesnak, ktorý jedli a robili ním kríže na dverách. Na Katarínu sa skončili zábavy, pasenie dobytka, vyplácali paholkov, honelníkov a pastierov a ak sa rozhodli, mohli ukončiť službu a ísť k inému gazdovi..

 Najstabilnejšou príležitosťou pre spoločenský život mládeže boli v našom prostredí priadky, či páračky alebo ako sa hovorilo že sa "idze do kudzeľnej chiži". Toto spoločné pradenie dievčat a dievok sa začínalo už v novembri. Čas na priadkach sa zužitkoval najmä na prácu, ale mládež sa postarala aj o to, aby sa nezabúdalo na hry a zábavu. Súčasťou týchto zábav boli zvyky, ktoré sa viazali na sviatky svätých Kataríny, Ondreja, Barbory, Mikuláša a Tomáša.

Prvým zo série týchto dní bol deň svätej Kataríny. S Katarínou súvisela povera, že v dome, ktorého prvým návštevníkom je v tento deň žena, sa bude po celý rok rozbíjať riad. To inšpirovalo mládencov, ktorí v domoch, kde bývali Katky, rozbíjali starý hlinený riad. V noci vraj z mnohých domov poodnášali rôzne náradie, alebo nejaké časti z brán, či plotov, ktoré schovali alebo položili na ťažko dostupné miesta. Tí, ktorí ich potom zhľadávali, často v duchu hromžili na nezbedných mládencov, ale také žartíky boli dovolené a tak mali byť aj tolerované.

Sviatok sv. Kataríny pripadá podľa gregoriánskeho kalendára na 24. novembra a podľa juliánskeho kalendára na 7. decembra. Katarína bola sprievodkyňou zimy o čom, svedčí príslovie dochované z Krásneho Brodu „Na svätú Katarínu schovaj sa pod perinu“. Podľa počasia v tento deň sa predpovedá počasie na Vianoce: „Keď je na Katarínu húska na ľade – bude na Vianoce na blate“. I keď sviatok svätej Kataríny nebol cirkevným sviatkom, nesmelo sa v tento deň ani šiť ani priasť. Bolo prísne zakázané píliť drevo, pretože veľká mučeníčka Katarína bola za svoju vieru rezaná pílou a lámaná na kolesách, tak je aj zobrazovaná na ikonách.

Životopisné údaje o sv. Kataríne sa nám dochovali len v podobe legiend. Podľa nich sa Katarína - dcéra kráľa Kosta - narodila v egyptskej Alexandrii. Bola neobyčajne krásna a vysoko vzdelaná. Významným zlomom v jej živote bolo stretnutie s pustovníkom, ktorý jej rozprával o Ježišovi Kristovi. Z jeho rozprávania pochopila, že jej symbolickým ženíchom bude Ježiš Kristus a nie syn cisára Maximina, s ktorým ju tajne zasnúbila jej matka bez Kataríninho vedomia.

Keď sa v Alexandrii slávila obeta ku cti pohanských modiel, zúčastnila sa jej aj Katarína a snažila sa cisárovi vysvetliť, že pohanskí bohovia sú modly. Mimoriadnou výrečnosťou sa jej podarilo obrátiť na kresťanstvo 50 najlepších filozofov, ktorí ju mali pôvodne usvedčiť z omylov. Zúriaci cisár Maximinus dal všetkých upáliť na hranici. Katarínu zajali a vrhli do žalára. Podstúpila kruté mučenie, bola bičovaná, lámaná na kolese obitom klincami, ktoré sa však polámalo (preto sa často znázorňuje so zlomeným kolesom) a dlhé dni ponechaná bez potravy. Vždy sa však zázračne uzdravila. Cisár Maximinus, zdesený jej zázrakmi, ju dal napokon sťať mečom, s ktorým sa sv. Katarína tiež zvykne zobrazovať. Jej pozostatky boli podľa legendy zázračne prenesené na horu Sinaj, kde sú dodnes uložené v kláštore sv. Kataríny.

Sv. Katarína bola uctievaná predovšetkým v stredoveku a je patrónkou dievčat, panien a manželiek; učiteľov, študentov a žiakov; teológov, filozofov a rečníkov; univerzít, knižníc a nemocníc a všetkých povolaní majúcich do činenia s kolesom alebo nožom - napr. kolárov, hrnčiarov, mlynárov, šičiek, kníhtlačiarov, obuvníkov.

Dávnu tradíciu v mestskom i dedinskom prostredí u nás majú katarínske tanečné zábavy. Bola to posledná spoločenská príležitosť s muzikou a tancom, preto si ľudia chceli naposledy užiť. V priebehu väčšiny katarínskych tanečných zábav platilo " ženské právo." Ženy si vyberali tanečníkov, starali sa o občerstvenie, platili hudbu. Len o polnoci bola mužom dopriata volenka. Často sa tancovalo až do bieleho rána.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/21898-25-novembra-katarina-meniny/