Traja králi zvyky

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: katyp (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 05.01.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 401 slov
Počet zobrazení: 1 717
Tlačení: 139
Uložení: 141

Traja králi zvyky

Traja králi je označenie troch mudrcov opísaných v Evanjeliu podľa Matúša (presnejšie: Mt 2,1-12). Boli to prví pohania, ktorí uverili v Ježiša. Za čias Origena sa začínajú považovať za svätcov. Ich mená sú: Gašpar, Melichar a Baltazár, aj keď tieto mená sa objavujú až neskôr.

Majú bohatú ikonografiu, niekedy sa zobrazujú ako muž starý, potom mladý a muž v strednom veku. Najčastejší zvyk je maľovať jedného z troch ako černocha.

Existujú aj ich údajné pozostatky, ktoré sú uložené v rakve v Kolínskej katedrále. Táto rakva je dar Fridricha Barbarosu. Dostal ich z Milána v roku 1164 a tam sa vraj dostali v 5. storočí z Carihradu.

Ľudia ich pokladali za patrónov cestujúcich, ale Cirkev vyhlásila namiesto nich sv. Krištofa.

U nás sa ich sviatok slávi 6. januára.

Počas tohto sviatku sa posväcujú domy. Nad dvere kňaz píše podľa aktuálneho roku výraz v tvare 20-C+M+B-06(Christus mansionem benedicat - Boh nech žehná tento dom). Toto sa však často chybne vyjadruje ako 20-G+M+B-06 podľa začiatočných písmen údajných mien troch kráľov.

Zvyky a tradície 

Chodenie Troch kráľov (alebo aj chodenie s hviezdou) je známe v mnohých oblastiach Slovenska, a preto sa vyskytuje v rozličných variantoch a obmenách.

Záverom vianočného obdobia bol sviatok Troch kráľov (6. január). Zvyky, ktoré sa spájali s týmto dňom, sú typickým príkladom prelínania staroslovanských obyčají obohatených prvkami rímskej kultúry s kresťanskými obradmi.

Traja králi sú na Slovensku nielen kresťanským ale aj štátnym sviatkom. Oslavujeme ich 6. januára, ako poctu trom múdrym mužom (mudrcom), ktorí sa prišli pokloniť pred novonarodené dieťa - Ježiša. V minulosti oslavovali ľudia tento sviatok chodením po domoch, prezlečení za troch kráľov a spievajúci koledy.

Najznámejším zvykom je obchôdzka chlapcov oblečených v dlhých bielych košeliach s korunkami na hlave, ktorí predvádzajú trojkráľovú hru - parafrázu novozákonného príbehu opisujúceho návštevu Troch kráľov pri narodenom Ježišovi Kristovi.

Typická je aj koleda - obchôdzka kňaza so sprievodom po domácnostiach.

Väčšinou dedinskí chlapci chodia po domoch s hviezdou, oblečení v dlhých bielych šatách s korunami na hlavách a v niektorých častiach dokonca sprevádzaní postavičkou anjela. Spievajú koledy, blahoželajú a ďakujú ľuďom za rôzne darčeky, ktoré mohli prijať.

Jedno zo želaní, ktoré vyslovujú je nasledovné:

My, Traja králi, prichádzame k Vám, zaželať zdravie a šťastie na mnoho rokov. Prichádzame z diaľky, naša cesta bola dlhá. Videli sme hviezdu, keď sa Ježiš Kristus narodil, hviezda žiarila nad Betlehemom. Keď sme prišli, našli sme dieťa – Ježiša. Narodil sa v chudobe a v jeho sláve prosíme o odpustenie, tak sme Vám prišli zaželať Šťastný Nový rok.“

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Vins traja krali #vins 3krali

Meniny – blahoželanie k meninám, gratulácie, prejavy, SMS, vinše, básne, priania a pozdravy



Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu