Ako sa v človeku nestráca človek (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: katyp (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 19.01.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 228 slov
Počet zobrazení: 1 460
Tlačení: 140
Uložení: 121

Ako sa v človeku nestráca človek (Úvaha)

,,Človeče, zostaň človekom, bráň sa, aby sa z teba nestal stroj na ničenie, na zabíjanie, alebo krvilačné zviera. Chráň si city, na druhého sa dívaj ako na seba, ver, že žiješ v druhých ľuďoch , v ich milióntych podobách, v rôznych vekových skupinách, s bielou, čiernou, žltou, červenou farbou pleti. Ak budeš ľudským človekom, budeš človekom bohatým, človekom moderným, človekom budúcnosti.“

Je to jedno z najkrajších mott, aké som počula. Ale aby to platilo aj v praxi, museli by sme sa ním aj riadiť. Mali by sme byť ohľaduplnejší a príjemnejší k ľudom okolo nás. Nemali by sme zabúdať na prvý krok a tým je pozdrav a úsmev aj voči tým, ktorí nám nie sú príliš sympatickí. Rešpektovať ich a neodsudzovať.

Nemali by sme ísť len za svojimi cieľmi, ale mali by sme sa poobzerať okolo seba. Brať na vedomie slabších, menej schopnejších a uvedomiť si, že aj tí majú svoje potreby, hodnoty a záujmy.

Neodsudzovať ľudí podľa toho ako a kde sa narodili. Každý máme svoju hodnotu, svoje sny a plány. Nevšímajme si na tých druhých len to zlé, ale snažme sa nájsť to dobre, to, čo ich vystihuje a v čom sú dobrí. Žime s vedomím, že aj po nás tu niekto bude a snažme sa všetko okolo seba zveľaďovať a chrániť.

Riaďme sa tým, že sa máme správať tak, akoby sme chcel, aby sa ostatní správali k nám. Tak budeme ľudskejší, spokojní so sebou a môžeme si povedať, že sme človekom budúcnosti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#úvaha ako sa v človeku nestráca človek


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu