Odpad – surovina budúcnosti

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: katyp (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 20.01.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 442 slov
Počet zobrazení: 1 352
Tlačení: 120
Uložení: 128

Odpad – surovina budúcnosti

Prečo človek začal separovať a recyklovať odpad?

Narastajúce problémy so získavaním prírodných surovín a energie, s ochranou životného prostredia, ako aj rozvoj nových technológií spôsobili, že sa zmenila pôvodná tendencia výrobcov a aj bežného spotrebiteľa – zbavovať sa odpadu ako bezcenných látok. Odpad totiž nepredstavuje len nežiaduci zdroj znečisťovania, ale časť z neho je cenná druhotná surovina. Separovanie odpadu a jeho následná recyklácia zabraňuje mrhaniu zdrojov, redukuje spotrebu surových prírodných materiálov, redukuje množstvo uskladnených odpadov a redukuje spotrebu energie, čím prispieva k redukcii emisiískleníkových plynov oproti použitiu surových materiálov

  • Zo 670 vyzbieraných a recyklovaných hliníkových plechoviek môže byť jeden bicykel 
  • 30 vyzbieraných plastových fliaš je potrebných na výrobu jednej fleecovej bundy 
  • Zo 150 vyzbieraných plastových fliaš môže byť jeden koberec 
  • Z nápojových kartónov sa stávajú darčekové tašky 
  • Z dvoch 1l nápojových kartónov sa stane 1m2 kuchynských utierok
  • Z oceľových plechoviek sa stávajú kľúče 

Recyklovanie

je opätovné využitie suroviny (odpadu) na výrobu nových produktov.

Papier tvorí asi 20 % odpadu.

Vytriedením okolo 100 ton starého papiera a jeho použitím na výrobu nového sa zachráni cca 1 hektár 100 ročného lesa, ušetrí sa často až 70 % energie. Podľa údajov Earth Care, severoamerickej organizácie pre ochranu životného prostredia, spotrebuje výroba 1t papiera zo starého papiera v porovnaní s výrobou z celulózy (primárnej suroviny) len 1/2 vody, znižuje znečistenie ovzdušia o 74 - 75 %, znečistenie vody o 35 % a zachráni 17 stromov.

Sklo: Ak na výrobu skla použijeme sklené črepy, usporíme 1/4 sklárskych surovín, (piesku, sódy, vápenca), 43% energie a výrazne znížime vylučovanie oxidu uhličitého (CO2) do ovzdušia. Z vyseparovaných sklenených obalov je možné vyrobiť nové sklenené fľaše, poháre, vázy. Medzi výhody sklenených obalov (fliaš) patrí hlavne to, že sklo je dokonale hygienické, ekologicky významné a 100% recyklovateľné.

Plasty: Počas 20. storočia až po dnešné dni ľudia vyrobili obrovské množstvo plastov, z ktorých po ukončení životnosti výrobku sa stal bezcenný odpad. Tento odpad zahlcuje skládky tuhého komunálneho odpadu alebo čo je tiež nežiaduce sa odpadové plasty likvidujú v spaľovniach za tvorby nežiaducich emisií. Plasty sa vyrábajú z látok, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v rope, ale aj v zemnom plyne a v uhlí. To sú suroviny, ktorých zásoby sa vytvárali na Zemi niekoľko tisícročí a rozhodne nie sú nevyčerpateľné. Recyklácia chráni preto aj naše prírodné bohatstvo.

Kontajnery na separovaný odpad

Biely - biele sklo
Zelený - farebné sklo
Žltý - plasty, PET fľaše, nápojové kartóny
Modrý - papier, lepenka

Odpad je odpradávna verným spoločníkom človeka, ale až v 20. storočí vznikla interdisciplinárna veda o zneškodnení a zužitkovaní odpadu. Existujú viaceré spôsoby likvidácie odpadu – spaľovanie, ukladanie na skládkach ale ako najperspektívnejšia sa javí práve separácia a recyklácia odpadu.

Na záver myšlienka, ktorá určite stojí za zamyslenie:

Buďbude21. storočieekologickýmstoročímalebo22. storočievôbecnemusí byť“. Týmito slovami začína americko-poľský filozof Henryk Skolimowski jednu zo svojich kníh venovaných environmentálnej etike.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu