Úvaha o priateľstve

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.06.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 267 slov
Počet zobrazení: 2 100
Tlačení: 118
Uložení: 111

Úvaha o priateľstve 

„Jeden hodný priateľ je viac hoden ako 100 príbuzných. Ale čo je to vlastne dobrý priateľ?“ (Cicero)

Myslím si, že skutoční priatelia by si mali navzájom pomáhať, veriť a podržať jeden druhého v ťažkej situácii. Takéto priateľstvo je však v dnešnej dobre veľmi zriedkavé. V tomto uponáhľanom svete myslí každý iba na seba. Ľudia si čoraz menej všímajú svoje okolie a neuvedomujú si skutočné životné hodnoty. Myslia na úspech, peniaze.

Lenže po čase ich napadne, že tu nie je nikto, kto by ich vypočul a pomohol im vyriešiť problémy. Prečo? Možno preto, že boli po celý čas zaslepení a nevšímaví k svojmu okoliu a ľuďom, ktorí ich mali radi. Poznám veľa ľudí, o ktorých sa dá povedať, že majú na jazyku med a v srdci jed.

S obľubou si nasadzujú masky, ktorými zakrývajú svoju pravú tvár. Obklopujú nás milými slovami, predstierajú priateľstvo, no keď spoznáme ich skutočný charakter, zistíme, že v hĺbke ich duše sa skrýva neúprimnosť, pretvárka alebo dokonca nenávisť. Taká je realita.

Schopnosť vyznať sa v ľuďoch je v živote čoraz dôležitejšia, pretože naše vzťahy sú čoraz dôležitejšie. Ako povedal O.S. Madden: „Priateľ je prvý človek, ktorý prichádza, keď celý svet odišiel...“ Myslím, že je to veľmi výstižný a pravdivý výrok. Ale k tomu, aby sme spoznali priateľa nestačí mať otvorené oči. Je treba otvoriť aj srdce.

Keby sa ľudia trochu zmenili, celý svet by bol lepší. Každý by si mal uvedomiť, že žije len raz, a preto by mal udržiavať dobré ľudské vzťahy a prežiť svoj život bez nenávisti. Veď len s priateľom smieme byť tým, čím sme a nikto nás neposudzuje.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Priateľ úvaha


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu