Priateľstvo je zlatá niť (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.06.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 451 slov
Počet zobrazení: 2 309
Tlačení: 98
Uložení: 108

Priateľstvo je zlatá niť (Úvaha)

Čo je to kamarátstvo? Otázka, ktorá nám ako malým deťom často vŕtala v hlave. Často sme ho vnímali ako prvé detské lásky, alebo ako nikdy nekončiace sa dobrodružstvo, ktoré prežijeme s tou jedinou vyvolenou osobou, ktorá mala s nami byť už na veky-vekúce. Aspoň tak sme to vnímali ako deti.

Prvé kamarátstvo vznikne medzi dieťaťom a rodičmi. Neskôr príde nejaký ten otravný súrodenec, ale predsa sa navzájom dopĺňate a spolu tvoríte jednu osobu menom postrach Denis. Príde škôlka, mnoho nových tvárí, nové schopnosti vyjadrovania sa a nové charaktery. Ani neviete ako a už máte pri sebe nového kamaráta. Odrazu je to váš druhý súrodenec. Každý deň sa tešíte na vaše stretnutie s ním a na nové bláznovstvá. Spolu vyrastáte a navzájom sa učíte novým veciam.

Nadíde čas, keď spolu opúšťate škôlku a cítite sa akoby ste spolu s vyznamenaním ukončili právnickú školu a chystáte sa na cestu života. A bodaj by nie, toľko papuľovania a obhajovania sa navzájom, to tu ešte nebolo. Jednoducho kryli ste si chrbát. Akonáhle zasadnete spolu do lavice, začnete vnímať aj iné tváre, síce ste ich videli aj v škôlke, ale nedávali ste im až takú pozornosť. Začnete rásť a zrazu inak myslieť ako váš kamarát. Začnete sa viac baviť s inými ľuďmi, učiteľka vás päťkrát presadí a pomaly ani neviete, kto bola tá osoba, ktorá vám kryla chrbát. Ako rokmi rastiete, kamarátov pribúda.

Chodíte spolu na výlety, plánujete prespávačky, ste spolu v jednej triede, čo viac si ešte priať? Nastanú ťažké situácie a tu spozorujeme našich kamarátov, ktorí to s naším kamarátstvom mysleli vážne. Nie nadarmo sa hovorí ,,dobrá studňa v suchu vodu dáva - dobrý priateľ v núdzi sa poznáva“. Jednoducho, dobrý priateľ nad zlato. Časom pochopíte, tak, ako som pochopila aj ja, že je lepšie mať iba jedného kamaráta alebo byť radšej sám, ako byť obklopený ľuďmi, ktorí vám nikdy nič do života nedali.

Keď je váš kamarát pracovitý a ambiciózny, tak máte v sebe motiváciu a chcete byť ako on. No najväčším pokladom je, keď je kamarát úprimný a nebojí sa vám povedať, kde robíte chyby, lebo, ,,kto ťa napomína, maj ho za priateľa“. Ani neviete koľko ,,kamarátov“ máte v živote falošných. Kamarátov, ktorí sú s vami len z nejakého dôvodu, nie kvôli vášmu charakteru. Jednoducho, ,,ak máš plný mešec, priatelia ťa nájdu“.

Ponaučenie z môjho života je, že najprv si over, či je to kamarát do dažďa a až potom sa mu zdôveruj. Drž sa iba tých, ktorí tu sú pre tebe už od tvojich prvých krokov, slov, prvých písmen v škole a tých, ktorí zdieľali s tebou tvoje prvé radosti. ,,Málo priateľstiev by zostalo, keby každý vedel, čo o ňom za chrbtom hovorí jeho priateľ.“

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu