Priatelia sú príbuzní, ktorých si vyberáme sami (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 25.06.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 354 slov
Počet zobrazení: 2 374
Tlačení: 135
Uložení: 144

Priatelia sú príbuzní, ktorých si vyberáme sami (Úvaha)

Priateľstvo je veľmi vzácne. Vraví sa, že človek bez priateľa je ako ryba bez vody. Takmer každý potrebuje niekoho, komu sa zverí, komu sa vyrozpráva, s kým sa zasmeje alebo kto mu poradí. Prečo sa ale vraví, že si priateľov vyberáme sami?

Odpoveď mnoho ľudí nepozná. Niekedy nám priateľ príde do života nečakane, ako prišelec a nakoniec sa z neho vykľuje spriaznená duša. Verím, že ak je priateľstvo pravé a silné, vydrží mnoho rokov. Pravý priateľ by mal byť pre toho druhého ako jeho pravá ruka a podľa mňa by mal vedieť aj zlé stránky toho druhého. Mal by mu povedať stále pravdu a neklamať mu ani pre jeho dobro. Celkom iste si myslím, že pravé priateľstvo vydrží i celý život, častokrát sa to zdá nereálne, ale nemožné to nie je.

Nie každý človek, vie nájsť toho pravého priateľa ihneď. Počas života každý stretne mnoho ľudí, ktorí budú pre nás priateľmi. Po čase sa ale ukáže, ktorí sú tí praví, a ktorí nie. Tí praví s nami ostanú aj napriek problémom, času, vzdialenosti a tí falošní pri nás budú iba dovtedy, kým sa budeme smiať. Akonáhle príde problém a začneme plakať, oni odídu. A to je i dobré. Podľa mňa je lepšie mať jedného pravého priateľa, ako veľa falošných. Priateľ ťa príde navštíviť do väzenia, ale pravý priateľ nepríde. Bude sedieť oproti tebe na druhej posteli.

Je pravda, že si priateľov vyberáme my sami. My si vyberieme, komu dovolíme nazrieť do našich životov, kto nás bude ovplyvňovať. Ale my sami sa musíme rozhodnúť, aké priateľstvo považujeme za správne. Nie je ale dobré vyhýbať sa spoločnosti iba zo strachu, že nás niekto zradí. Po každom páde treba vstať a ísť ďalej a nakoniec nesmieme dovoliť, aby sme sa od všetkého izolovali a nikdy nemali príležitosť spoznať toho pravého priateľa - ktorého si podľa mňa zaslúži každý jeden človek.

Priateľov by sme nikdy nemali klamať, opúšťať a zrádzať. Tak ich stratíme a ublížime nielen im, ale i sebe. Priateľstvo je dobrým tréningom pre ľudské srdcia - byť lepším, milším, obetavejším a nachádzať nové priority, ktoré vďaka "priateľskej láske" budú správne.  

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Priatelia sú príbuzní, ktorých si vyberáme sami (Úvaha)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu