Zvyky a tradície na vianočné obdobie

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: filomena (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 06.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 917 slov
Počet zobrazení: 1 116
Tlačení: 71
Uložení: 72

Zvyky a tradície na vianočné obdobie

Možno ani neviete, ako vaši rodičia či starí rodičia dodržiavali niektoré zvyky, ktoré sa viazali k tomuto, hádam najobľúbenejšiemu obdobiu.

Zvyky sprevádzali človeka, možno povedať, od kolísky až po hrob.

A ako to vyzeralo v našej dedine, keď ste vy ešte neboli na svete. Počúvajte – čítajte!

Na Katarínu – 25. novembra končili zábavy a utíchol spev na dedine.

V podvečer Ondreja ,30. novembra dievčatá pomocou rôznych praktík veštili svoju budúcnosť. Najznámejšie je trasenie plota pri dome, kde býval Ondrej, pričom sa hovorilo:

„Ploce, ploce, trasem ca, svatý Ondrej, prosím ca, daj mi tejto noci znac, s kým ja budzem pred oltárom stác.“

Dievča sa potom nesmelo s nikým rozprávať, a v noci sa jej malo prisniť, kto bude jej ženích.

Ku dňu svätého Mikuláša 6. decembra sa viažu mikulášske obchôdzky po domoch. Mikuláš, čert a anjel obdarúvali dobré deti sladkosťami, orieškami, ovocím a vyzývali ich k poslušnosti.

Zlé deti dostali prút, o čom sa hovorí aj v riekanke:

„Ja som svatý Mukuláš, modlice sa Očenáš. Dobrým dzecom koláče a zlým dzecom korbáče.“

S takouto tradíciou sa stretávame u nás dosť často.

Lucia – 13. december.

Po domoch chodila dievka zahalená v bielej plachte a šatke so zamúčenou tvárou, alebo zamaskovanou čepcom, aby ju ľudia nespoznali. Vymetala krídlom kúty o ohnisko, no pritom nič nehovorila, aby ju domáci nespoznali.

Na Luciu sa začínali i rôzne zvyky, ktoré končili Štedrým dňom. Išlo napríklad o pálenie lístkov, na ktorých boli mená mládencov.

Každá deva, ktorá sa chcela dozvedieť meno svojho nastávajúceho si urobila 10 lístkov s menami chlapcov /samozrejme, ktorí sa jej páčili/ a jeden zostal prázdny – to znamená neznámy. Všetky lístky potom starostlivo zložila a samozrejme schovala, lebo ich nemohol nikto nájsť.

Každý deň si náhodne vybrala jeden lístok a ten spálila v ohni. / nie na plynovom sporáku/ Na Štedrý deň nastalo to prekvapenie, zostal jej lístok s jedným menom. Žeby tým vyvoleným?

Na Luciu bol známy i povestný Luciin stolček. Stolček musel byť zhotovený bez jediného klinca. V deň Štedrého dňa na polnočnej svätej omši sa pozrel cez dierku v stolci , videl za oltárom lietať čarodejnice. Teda ženy, ktoré boli v dedine ako čarodejnice.

Takýchto zvykov by som mohla napísať veľmi veľa. Ak máte chuť, spýtajte sa svojich starých rodičov, ako to bolo keď oni boli mladí. Za cenné informácie vopred ďakujeme.

Odporúčanie: nezabudnite vyskúšať aspoň jeden zvyk a zapamätajte si čo sa stane, prípadne to dajte na papier.

V kalendári bolo 6.decembra Mikuláša to znamená, že Vianoce sú za dverami.

Mikulášsky kolotoč obdarúvania sa krúti celé stáročia: na okne pekne v rade vedľa seba stoja vyleštené topánočky či čižmičky, v ktorých sa ráno nachádzajú sladkosti.

Kto je to Mikuláš? Postava Mikuláša sa viaže k legendárnemu biskupovi Mikulášovi, ktorý bol v 4. storočí v prístave Myra. Pokladali ho za človeka, ktorý konal zázraky, bol vždy nápomocný rybárom a námorníkov. Neskôr sa stal svätým.

V Grécku v 9. storočí vznikla povesť ,podľa ktorej chudobný muž nemal na veno pre svoje tri dcéry. Chcel ich poslať do služby, aby si naň zarobili. Vtedy prišla pomoc od sv. Mikuláša. Každej dievčine vhodil oknom mešec zlatiek, aby sa mohli vydať.

Neskôr sa mešec zmenil na zlaté jablko vhodené komínom do dievčenskej pančuchy.

Ďalšia povesť je z 12. storočia z Francúzska. Hostinský zabil troch žiakov kláštornej školy. Nasekal ich na kúsky a naložil do suda s mäsom. Keď ho po siedmich rokoch navštívil biskup Mikuláš, zločin odhalil, chlapcov poskladal, oživil a hostinského potrestal. Tento príbeh urobil z biskupa z Myrhy ochrancu rybárov, prievozníkov, aj patróna žiakov kláštorných škôl.

6. decembra sa stal vo Francúzsku sviatkom žiakov.

Z Francúzska sa kult sv. Mikuláša rozšíril do Z a S Európy. Hodnotu sv. Mikuláša pochopili aj vychovávatelia a zaviedli tradíciu, podľa ktorej boli dobrí odmenení a zlí potrestaní.

Pri štedrovečernom stole rozhodne nemá byť l nepárny počet stolovníkov, nepárneho by si odviedla Smrť. Je zvykom, že sa prestiera jeden tanier a príbor naviac do počtu.

 Na Štedrý deň sa nemá nič požičať, inak sa privolá bieda s núdzou.

 Od štedrovečernej večere až do polnočnej omše sa nesmie chodiť cez pole. Kto vraj tento zvyk poruší, do roka zomrie.

 Od večere sa nikdy nemá vstávať, mohla by prísť kmotrička Smrť.

 Keď sa nohy štedrovečerného stolu obtočí nitkou, domu sa celý rok vyhnú zlodeji.

 Mince alebo rybia šupina položená pod tanierom prináša do domu peniaze.

Ak vyjde slobodné dievča pri príprave večere von z domu, určite stretne muža, ktorý je jej súdený.

 Výdavky sa uskutočnia, ak si objedná dievča devätoro stavení a z každého prinesie kúsok vianočky.

 Po večeri je dobré hodiť črievicu za hlavu. Ak bude ukazovať špičkou k východu, pôjde slobodné dievča do roka z domu.

Prvý písomný doklad o vianočnom stromčeku pochádza z roku 1605 a hovorí sa v ňom o jedličke zdobenej jablkami a sladkosťami. Až začiatkom 20. storočia sa začali pod stromčekom objavovať aj darčeky pre členov rodiny.

V tomto období sa na námestiach miest začali stavať aj veľké vianočné stromy. Po prvýkrát sa takýto strom rozsvietil roku 1912 v New Yorku v USA. V Bratislave sa vianočný strom staval pravidelne po roku 1933.

Čas očakávania

Adventné obdobie je prípravou na slávenie príchodu Božieho Syna.

Je taktiež obdobím očakávania kedy všetci čakáme až si rozbalíme darčeky pod stromčekom. 

Každý sa svojim spôsobom pripravuje na toto obdobie. Niekto zháňa rôzne prekvapenie, iní pripravujú rôzne dobrôtky, ktoré neskôr zaplnia naše žalúdky.

Musíme však uznať, že Vianoce sú časom magického čara. Toto magické čaro sa prejavuje v každej rodine inak. Niekto si zakladá na dodržiavanie tradícii, iní sa snažia, aby mali dostatok všetkého, aby im v rodine nič nechýbalo.

Musíme však uznať, že Vianoce – je to najkrajšie obdobie, kedy môžeme veľa dostať, ale i veľa dať. Nezabúdajme aj na deti, ktoré nemôžu sláviť tieto najkrajšie sviatky v kruhu svojej rodiny.

Šťastné a veselé prežitie vianočných sviatkov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu