Erich Maria Remarque a jeho tvorba (Výklad životopisu a jeho tvorby)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 19.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 566 slov
Počet zobrazení: 1 084
Tlačení: 92
Uložení: 84

Erich Maria Remarque a jeho tvorba (Výklad životopisu E. M. Remarqua a jeho tvorby)

Vlastným menom Erich Paul Remark. Spisovateľ nemeckého pôvodu, ktorý sa narodil 22. 6. 1898 v severonemeckom meste Osnabrűck a ako 72-ročný zomrel 25. 9. 1970 v Švajčiarskom meste, Locarno. Syn kníhviazača Franza Remarka a Anny Marie mal ešte ďalšie dve sestry a dvoch bratov. V Műnsteri študoval na učiteľskom semináry.

Po vypuknutí 1. Svetovej vojny musel v 1916 prerušiť štúdium a ako 18 ročný išiel do vojny ako radový vojak dobrovoľník. V 1917 bol prevelený na západný front, na ktorom bol vážne zranený črepinami z granátu a následne bol prevezený do lazaretu v Duisburgu.

Po skončení vojny vystriedal veľa zamestnaní, najprv chcel byť hudobníkom a maliarom no napokon bol postupne predavačom náhrobných kameňov, účtovníkom, obchodným cestujúcim, učiteľom, organistom, novinárom a venoval sa spisovateľskej práci.

 1923-1924 bol redaktorom v nemeckom meste Hannover, cestoval po Taliansku, Švajčiarsku, Balkáne a Turecku.

V 1931 sa presťahoval do Ascony vo Švajčiarsku, o dva roky na to (1933) mu fašisti v Nemecku spálili jeho knihy a v 1938 ho zbavili občianstva. O rok neskôr odišiel do New Yorku, kde dostal americké štátne občianstvo, ale neskôr sa vrátil späť do Švajčiarska.

Patrí k najobľúbenejším autorom 20. Storočia, bol ovplyvnený Jackom Londonom, Ernestom Hemingwayom a nórskym spisovateľom Knutom Hamsunom. Jeho diela sa vyznačujú silným humanizmom, ale najmä spoločensko-kritickou a protifašistickou tématikou.

Jeho vrcholovým dielom je román Na západe nič nového (Im Westen nichts Neues, 1928). Tento román o prvej svetovej vojne je obrazom nemeckej vojny vo Francúzsku a v roku 1928 sa stal svetovým bestsellerom.

Román poukazuje na zhubný vplyv vojny na mladú generáciu, ktorá, pokiaľ nepadla na bojisku, vrátila s domov fyzicky alebo psychicky dokaličená.

Rozprávač a hlavná postava knihy, študent gymnázia Paul Bäumer, sa po vypuknutí prvej svetovej vojny pod vplyvom propagandy a vlasteneckého nadšenia prihlásil spolu so spolužiakmi dobrovoľne do armády. Spätne uvádza množstvo epizód z desaťtýždňového výcviku plného šikanovania, z budovania zákopov na západnom fronte i z prvých bojových stretnutí a ďalej to pokračuje opisom vojnových hrôz – bombardovania, plynových útokov, krvavých bojov muža proti mužovi a opakovaným vyjadrením hodnôt ľudskej súdržnosti, nezištnej obetavosti a vojnového priateľstva na život a na smrť.

Tento román má voľné pokračovanie v románe Cesta späť (Der Weg zurűck, 1931).

Snažil sa poukázať na to, ako pôsobila vojna na obyvateľstvo, ktoré sa s vojnou priamo nestretlo. Kniha zároveň nazrela do vnútra vojakov, ktorí sa snažia zaradiť do normálnej spoločnosti, ale nie sú schopný pochopiť, prečo zrazu pravidlá, ktoré sa naučili na fronte, nie sú vhodné v bežnom živote a prinášajú len problémy.

Román Víťazný oblúk (Arc de Triomphe, 1946), ktorý sa stal bestsellerom, hovorí o živote nemeckého emigranta, ktorý žil počas druhej svetovej vojny v Paríži.

Počas druhej svetovej vojny jedna z jeho sestier zomiera v koncentračnom tábore, čo ho vyprovokovalo k napísaniu ďalšieho románu Iskra života (Der Funke Leben, 1952), v ktorom predstavil dramatický individuálny odpor voči nastupujúcemu novodobému barbarstvu.

Medzi jeho najväčšie romány patrí aj román Traja kamaráti (Drei Kameraden, 1938). Na prostom príbehu troch kamarátov a jednej dievčiny poukazuje, ako vojna zanechala trvalé stopy nielen v sociálnom, ale aj v citovom živote nemeckej spoločnosti.

Erich Maria Remarque je nemecký spisovateľ, ktorý sa zaraďuje do medzivojnovej literatúry. Vyštudoval učiteľský seminár, ktorý však musel prerušiť z dôvodu povolania do armády v 1. Svetovej vojne. Vo vojne bol vážne zranený a preto zvyšok vojny strávil v lazarete v Duisburgu. Po skočení vojny vystriedal veľa zamestnaní, bol redaktorom v Hannovery a popri tom aj písal. Presadil sa až po napísaní jeho najväčšieho diela Na západe nič nového. Okrem tohto románu napísal aj veľa dalších ako napríklad voľne pokračovanie Cesta späť, Víťazný oblúk, Iskra života, Traja kamaráti a mnoho ďalších. Veľkú časť svojho života prežil vo Švajčiarsku v Locarne, kde napokon aj zomrel.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Erich Maria Remarque a jeho tvorba (Výklad životopisu a jeho tvorby)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu