Príhovor riaditeľky školy k slávnostnému otvoreniu školského roka

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 21.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 863 slov
Počet zobrazení: 2 420
Tlačení: 71
Uložení: 109

Príhovor riaditeľky školy k slávnostnému otvoreniu školského roka

Vážený pedagogický zbor, vážení rodičia, milí žiaci!

Dovoľte mi, aby som Vás čo najúprimnejšie privítala pri príležitosti otvorenia nového školského roka 2020/2021.

Táto chvíľa, tento okamih vášho života, ktorým je prvý deň nového školského roka, je vždy pre vás, žiakov, ale i nás, učiteľov, výnimočnou udalosťou. Výnimočnou udalosťou preto, že každý nový školský rok je ďalším pomyselným krokom na ceste životom, na ceste do sveta dospelých. Tento kolobeh, táto symbolika času reprezentovaná jednotlivými školskými rokmi sa začína Vami, žiakmi 1. ročníka a končí žiakmi deviateho ročníka našej základnej školy.

Preto sa v prvom rade obraciam na našich prváčikov, na tých, ktorí začínajú novú etapu svojho života. Je to pre vás veľká zmena, väčšina z Vás je iste plná očakávaní, možno i obáv z nového, nepoznaného. Veľmi rada by som túto chvíľu využila na to, aby som Vás naplnila optimizmom a zbavila akéhokoľvek nepokoja.

Naša škola sa totiž snaží byť nielen miestom, kde deti prežívajú väčšinu pracovného dňa, ale chce byť aj priestorom, v ktorom sa budú cítiť dobre, slobodne, tvorivo, kde môžu medzi sebou rozvíjať svoje schopnosti, naplno popustiť uzdu svojej fantázii, pričom ich výsledky bude mať kto oceniť. Zároveň chcem sľúbiť, že sa Vám budú venovať chápaví učitelia, ktorí vás nebudú len učiť čítať a písať, ktorí vám dajú základy z matematiky, chémie, biológie, naučia vás premety, kotúle, čítanie z mapy a vyrozprávajú vám zaujímavé príbehy z dejín, ale najmä budú k vám ľudskí a vo svojej práci trpezliví.

Vám, žiakom vyšších ročníkov, najmä však našim deviatakom, chcem na prahu nového školského roku popriať najmä veľa síl, energie pri príprave na prijímacie skúšky na stredné školy, ktoré si vyberiete pre svoje ďalšie štúdium.

Predovšetkým vy, deviataci, už cítite, ako ten Váš čas strávený na našej škole prešiel veľmi rýchlo. Ani ste sa nenazdali a budete sa čochvíľa rozhodovať o svojom ďalšom smerovaní. Pretože aj život, ktorý žijeme, sa vďaka novým technológiám a možnostiam akosi priveľmi rozbehol. Vďaka internetu dnes okamžite všetko zistíte, „vygúglite“ a nájdete akékoľvek informácie a fakty. Niekedy vás to však paradoxne nenúti prekonávať prekážky a vynakladať veľké úsilie na to, aby ste sa k niečomu dopracovali. A toto vás môže urobiť slabými a zraniteľnými. Ja vám však i so svojimi kolegami držím palce, aby ste v tomto dôležitom deviatom ročníku boli úspešní.

Vážené kolegyne, vážení kolegovia, milí rodičia!

Dovoľte mi pri tejto príležitosti osloviť i vás, učiteľov, o ktorých viem, že si vážia svoju prácu, sú to ľudia citliví, s pochopením pre žiacku dušu. Prajem vám v tomto školskom roku veľa zdaru, radosti a naplnenia z vykonávanej práce v prospech našich žiakov.

Chcem takisto pozdraviť rodičov našich žiakov, ktorí dôverujú našej základnej škole a zverili nám svoje deti do 1. ročníka. Verím, že budeme spolupracovať, hľadať spoločné riešenia v prospech vašich detí a našich žiakov. Pretože oni budú odrazom nášho snaženia, oni budú všetkých nás reprezentovať v pretekoch, súťažiach, olympiádach. Oni môžu byť vyjadrením našej úspešnosti a nášho spoločného snaženia a viery v zmysel vlastnej práce.

Predošlý školský rok preveril naše schopnosti reagovať na zložitú rýchlo sa meniacu situáciu. Aj ten nadchádzajúci nebude ľahký. V súvislostiach s pandémiou ochorenia COVID – 19 sme vykonali množstvo opatrení, aby sme zabezpečili chod školy, vytvorili bezpečné prostredie pre našich žiakov aj zamestnancov. Chcem Vás všetkých vyzvať k tomu, aby sme sa všetci správali zodpovedne, chránili seba aj druhých, boli ohľaduplní, nápomocní, trpezliví, a tak spoločne zvládli situácie, ktoré nám budúcnosť prinesie.

Nový školský rok nám prináša mnoho noviniek, spomeniem len niekoľko z nich:

Na podnet rodičov a s podporou nášho zriaďovateľa Mesta Rimavská Sobota otvárame špeciálnu triedu pre žiakov s autizmom a ďalšími pervazívnymi vývinovými poruchami. Vybavenie relaxačnej miestnosti aj pre žiakov s inými špecifickými poruchami sme získali vďaka úspešnému projektu z nadácie Volkswagen.

V týchto dňoch finišujeme aj so zriadením a vybavením relaxačných kútikov na troch poschodiach našej školy vďaka finančným prostriedkom získaným zásluhou žiakov vo vianočnej burze a podpore ochotných rodičov.

Dochádza k zmene školského informačného systému, učitelia, rodičia ale aj žiaci budú môcť využívať výhody systému EDUpage. Zriadili sme facebookovskú stránku školy, kde sa môžete dozvedieť veľa zaujímavého zo života školy, ale aj aktuálne novinky.

V minulom školskom roku sme boli úspešní v niekoľkých ďalších projektoch, napr. „Oáza oddychu“, „Po stopách interaktívnej podlahy“, v ktorých nás čaká realizácia odložených projektových aktivít.

Boli sme úspešní v projekte spoločnosti Kaufland, vďaka čomu budeme mať aj v tomto školskom roku porciu čerstvého ovocia pre všetkých žiakov školy týždenne.

Len v piatok sa skončil druhý turnus úspešnej Letnej školy – denného tábora pre našich žiakov, kde žiaci mali možnosť zabaviť sa, stretnúť sa s kamarátmi, ale aj zopakovať si zábavnou formou učivo niektorých predmetov. Mapovanie dennej činnosti Letnej školy mnohí z Vás sledovali už na spomínanom Facebooku. Už pri odchode z Letnej školy sa deti, ale aj rodičia, pýtali na realizáciu obdobného tábora počas ďalších letných prázdnin.

Za toto všetko patrí moje veľké poďakovanie všetkým aktívnym kolegom, zamestnancom školy, žiakom a aj Vám, rodičom, ktorí sú nám nápomocní pri realizácii mnohých aktivít.

Chcem sa poďakovať rodičovskému združeniu pri našej škole, vďaka ktorému sme mohli vybaviť našu školu 5-timi interaktívnymi tabuľami.

Verím, že aj v budúcnosti bude mať naša škola takýchto skvelých žiakov, zamestnancov aj rodičov, vďaka ktorým bude môcť napredovať a rozvíjať sa.

Z tohto miesta sa chcem v tejto chvíli poďakovať aj všetkým nepedagogickým zamestnancom, ktorí sa pričinili o to, že škola je dobre pripravená na nastávajúce nie ľahké obdobie.

Prajem všetkým našim žiakom veľa úspechov a šťastia v novom školskom roku 2020/2021 spolu s pevným odhodlaním vydať zo seba všetko najlepšie a prezentovať tak nielen seba, ale i našu Základnú školu Pavla Dobšinského v Rimavskej Sobote.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Príhovor riaditeľky školy k slávnostnému otvoreniu školského roka

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu