Vojenská knižka (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 23.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 203 slov
Počet zobrazení: 661
Tlačení: 56
Uložení: 71

Vojenská knižka (Rozprávanie) 

Patrí môjmu starému otcovi. Na to, aby ju získal, musel absolvovať základnú a odbornú školu, ktorú ukončil v osemnástich rokoch. O rok neskôr bol odvedený na vojenskú službu, ktorá trvala dva roky.

Do služby ich vozili v špeciálnych vlakoch, ktoré boli určené len pre vojakov. Na vojenskú službu bol odvelený do Rimavskej Soboty, kde bol mesiac a následne bol preložený do Dolného Kubína, kde nastúpil do poddôstojníckej školy, ktorá trvala deväť mesiacov. Po skončení školy bol na tri mesiace preložený do Rimavskej Soboty. Potom do Olomouca, kde aj ostal.

Jeho bežný deň vyzeral asi takto: Každé ráno o šiestej budíček, nasledovali raňajky a po raňajkách rôzne vojenské cvičenia, napr. s autami. Nasledoval obed, na ktorý nemali veľa času, lebo ich opäť čakalo cvičenie. Po ťažkom dni nasledovala večera a spánok. Stávalo sa, že počas noci ich zobudili na poplach. Do desiatich minút museli stihnúť obliecť sa, ustlať posteľ a byť nastúpení na dvore. Ak náhodou posteľ nebola dokonale ustlaná, nasledoval trest – tri dni umývať dlážku.

Môj starý otec bol veliteľ družstva. Mal na starosti dvanásť ľudí. Počas vojenčiny mali možnosť vychádzok. Mohli ísť na 12 dní domov. Po uplynutí dvoch rokov získal vojenskú knižku – doklad o absolvovaní vojenskej služby.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu