Zóny pre každého študenta

Ako šetríme - nešetríme energiou

Slnečná energia 

Poznám tri skupiny ľudí. Niektorí šetria elektrickým prúdom a platia šeky. Iní zas nešetria elektrinou a platia účty za elektrinu. Ostatní vôbec neplatia a tak ich musia vypojiť. Bolo by zlé, keby sme sa ocitli na ich mieste. Museli by sme používať petrolejky, sviečky alebo baterky.

Hudba z malých tranzistorov na batérie- katastrofa. V lete by sa potraviny pokazili pretože by nemohli byť v chlade. O vysávaní už radšej ani nehovorím.
Doma sa snažíme šetriť elektrinu. V kuchyni používame neónové osvetlenie. V obývacej izbe, kúpelni a predsieni sú namontované šetriace žiarovky, ktoré sú drahšie ako obyčajné. Televízor a počítač nevypíname na kontrolku. Cez deň zbytočne nesvietime. Pri odchode z miestnosti vypneme svetlo.
Otec niekedy nechá v spálni zapálenú lampu, dostane krik a radšej ju ide zhasnúť. To už hovorím o nešetrení. Keď príde ku nám krstná mama zapáli v izbe svetlo ale vypnúť ho musí niekto iný.

Keďže bývame v bytovke nemáme to so susedmi ľahké. Jeden pánko to nemá v bedni OK. Do vypínača kládol zápalky a svetlo svietilo do vtedy, kým ho niekto iný zhasol nakoľko máme schodišťové svetlo nastavené na samo vypínanie .
V budúcnosti chcem šetriť a platiť elektrinu, ak mi to peniažky dovolia a nebudete dvíhať jej ceny. Veď nechcem byť odpojená a dostať sa pred súd.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/2559-ako-setrime-nesetrime-energiou/