Ochorenie COVID-19 (Výklad)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: erikaaa (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 15.03.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 609 slov
Počet zobrazení: 1 012
Tlačení: 72
Uložení: 70

Ochorenie COVID-19 (Výklad)

„Len vďaka chorobe poznáme cenu zdravia.“ - Hérakleitos

Nové ochorenie COVID-19 nám nielen ukázalo, ale aj potvrdilo pravdivosť tohto citátu. Názov COVID-19 pochádza z angličtiny (CoronaVirus Disease 2019). Ide o infekčné ochorenie vyvolané koronavírusom SARS- CoV-2, ktoré sa prvýkrát objavilo v decembri roku 2019 v čínskom meste Wu-chan. Pandémia odvtedy postihla doposiaľ 202 teritórií a zatiaľ existuje vyše 610 000 prípadov nakazení a predpokladá sa, že toto číslo ešte značne narastie. Najviac postihnutými krajinami sú: Spojené štáty americké, Taliansko a Čína. Vírus má inkubačnú dobu približne 14 dní a po vypuknutí ochorenia sa objavujú príznaky ako horúčka (38+°C), suchý kašeľ,

bolesti kĺbov a svalov, dyspnoe a celková slabosť. Pacienti majú často kruhy pod očami, sú bledí a celkovo vyčerpaní. Niektorí majú záchvaty kašľa, ktoré im spôsobujú až dusenie a lapanie po dychu. Priebeh ochorenia u mladých ľudí je väčšinou ľahší a väčšina sa aj úspešne vylieči. Najviac ohrozenými skupinami s ťažkým priebehom ochorenia sú však starší ľudia (nad

65 rokov), pacienti s ochorením srdca, ciev, dýchacieho systému, cukrovkou, rakovinou a inými chronickými ochoreniami. Práve títo ľudia tvoria väčšinu úmrtí na koronavírus. V súčasnosti podľahlo chorobe vyše 28 000 ľudí na celom svete. Bohužiaľ, liečba ochorenia doposiaľ nie je známa, a tak ostáva lekárom jediná možnosť do vynájdenia účinného liečiva – symptomatická liečba. Pacientom sa podávajú lieky proti horúčke a bolesti, pri závažnejších problémoch sú pacienti pripájaní na umelú pľúcnu ventiláciu, ktorá im pomáha dýchať. Čo sa však dá robiť, je prevencia. Najlepšou prevenciou je vyhýbanie sa davom ľudí (nechodiť na zhromaždenia, stretávky a miesta, kde sa nachádza vysoká koncentrácia ľudí), pravidelne si umývať ruky mydlom – najlepšie na báze alkoholu po dobu najmenej 20 až 30 sekúnd.

Ďalej je vhodná dezinfekcia povrchov stolov, kuchynských liniek, kľučiek a aj všetkého ostatného, čoho sa pravidelne dotýkame. Nosenie rúšok a rukavíc je tiež veľmi účinné, nechránime tým len seba, ale aj ostatných okolo nás. Ideálne je tiež dodržiavanie vzdialenosti 1,5 až 2 metrov od ostatných a zamedzenie kontaktu – to znamená nepodávať si ruky, neobjímať sa, nebozkávať sa a tak podobne. Zdravotnícki pracovníci sú povinní nosiť rúška (ideálne respirátory), rukavice a celotelové obleky počas práce s infikovaným pacientom. Pacienti s daným ochorením musia byť izolovaní a nie sú im dovolené ani návštevy. Sú na samostatnej izbe s vlastným sociálnym zariadením a vybavením. Mnohé krajiny po celom svete, vrátane Slovenska, nedávno vyhlásili výnimočné stavy. Uzavreli sa pracoviská, závody, školy, fitness centrá, kiná a obmedzil sa pohyb občanov vonku. Naďalej otvorené však ostali obchody a lekárne (v upravených hodinách) a nemocnice.

Dôchodcom je dovelené ísť na nákupy len medzi 9 a 12 hodinou ráno, pretože počas daného času nemajú dovolené nákupy ostatní občania – keďže sa chce predísť styku týchto dvoch skupín kvôli bezpečnosti dôchodcov. Ostatní občania by mali ostať v domácej karanténe so svojou rodinou a pri spozorovaní príznakov ochorenia COVID-19 lekárovi zavolať cez telefón – v žiadnom prípade by nemal ísť von medzi ostatných ľudí. Aj keď väčšina ľudí karanténu naozaj dodržuje a vyhýba sa zbytočnému chodeniu po meste, vždy sa nájde pár výnimiek a rebelov, ktorí sú v tomto prípade nielen nezodpovední, ale aj sebeckí.

Veľa ľudí nebralo varovania vážne a až do poslednej chvíle šli spokojne lyžovať do zahraničia. Ako povedal Jacques Prevért:

„Hlúposť je najzvláštnejšia zo všetkých ochorení. Netrpí ňou chorý, ale tí okolo neho.“ A to platí aj v tomto prípade, pretože mnohokrát sa stane, že mladí ľudia so silným imunitným systémom sami neochorejú, ale ochorenie nevedomky prenesú na slabšieho jedinca. COVID-19 je momentálne celosvetovým problémom, ale treba si uvedomiť, že aj my môžeme zamedziť jeho ďalšiemu šíreniu. Preto buďme zodpovední, vyhýbajme sa davom a cudzím ľudom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu