Obec, v ktorej žijem (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: erikaaa (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 15.03.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 547 slov
Počet zobrazení: 1 257
Tlačení: 95
Uložení: 78

Obec, v ktorej žijem (Rozprávanie)

Tvrdošovce je obec na Slovensku, nachádza sa v okrese Nové Zámky, v Nitrianskom kraji. Leží v Podunajskej nížine, severozápadne od Nových Zámkov, na hlavnej trase Nové Zámky – Bratislava. Od okresného mesta je vzdialená asi 15 km. Obec patrí do mikroregiónu Cergát-Váh. Pôvodne sa obec nazývala Kedd (po slovensky utorok. Z tejto obce mal podľa povesti pochádzať bojovník – šľachtic menom Tardos, ktorý v dávnych časoch dostal za svoju udatnosť a vernosť, ktorú preukázal panovníkovi na bojovom poli, rozsiahle majetky v okolí obce.

Obyvatelia obce z úcty k nemu a aby jeho meno neupadlo nikdy do zabudnutia, spojili meno svojho slávneho rodáka s menom vlastnej obce, a tak vznikol Tardos + Kedd – Tardoskedd. Prvou smutnou udalosťou bolo presídľovanie obyvateľstva. Po II. svetovej vojne nedošlo k dohode víťazných mocností o odsune maďarskej menšiny, preto sa československá vláda rozhodla riešiť túto otázku na Slovensku sprvoti deportáciou maďarského obyvateľstva do Sudet a následne výmenou obyvateľstva za Slovákov žijúcich v Maďarsku. Obec ešte zažila aj suchotu, choroby, ako napríklad mor, cholera, týfus a čierny kašeľ. V rokoch 1848 -1849 sa na tomto území odohrali veľké revolučné boje, Tradičným podujatím boli bohaté jarmoky s dobytkom, na ktoré sem dochádzali kupci z celého okolia.

Historické a kultúrne pamiatky v našej obci:

Pamätný stĺp – bol odhalený na počesť obetí v národnooslobodzovacom boji v rokoch 1848/49.

Pomník padlých – bol postavený v roku 1941 na počesť obetí I. svetovej vojny. Neskôr tu boli umiestnené aj pamätné tabule s menami padlých v II. svetovej vojne.

Socha sv. Štefana - slávnostne bola odhalená v roku 2001.

Kostol sv. Štefana - je dominantou obce. Vnútro kostola zdobia fresky majstra Jakobea a maliara P. Stacha. V rokoch 1707 až 1725 bol prestavaný a získal svoju súčasnú formu.

Rákócziho pomník - Gróf M.Bercsényi napísal tri dôležité listy F. Rákóczimu II. V týchto listoch informoval Rákócziho o manévroch kuruckých armád a o strategických plánoch na zničenie labancov. Na pamiatku víťazného boja bol na tomto mieste postavený kamenný pomník. Pomník bol renovovaný a v súčasnosti sa v ňom nachádza obraz F.Rákócziho II. Počet obyvateľov obce je 5 082. Vekové zloženie je v našej obci, dá sa povedať vyvážené, totiž sú tu aj mladší, aj starší ľudia. V našej obci je základná škola s vyučovacím jazykom maďarským a slovenským , okrem školy máme pre mladšie deti škôlku.

Obyvatelia pracujú v obci ako učitelia, predavači, v klube pre seniorov, na pošte, v reštaurácii, ale niektorí sú zamestnaní v iných mestách, najmä v Nových Zámkoch, v Nitre a v Bratislave. Obyvatelia trávia voľný čas rôzne. Deti často nájdeme na ihriskách, pri jazerách lovia ryby, obľúbené je bicyklovanie okolo obce, väčšie deti chodia na zábavy, na futbal, street workout a do fitness centra. Starší a mladší ľudia chodia do prírody s deťmi, na zumbu, na futbal, keď obec organizuje napríklad beh, starší ľudia chodia do klubov pre seniorov. V našej obci by turisti mohli obdivovať termálne kúpalisko, rybníky, prírodu okolo obce, kultúrne pamiatky. Ja by som len jednu vec chcela zmeniť v našej obci , a to sú čierne skládky. To je vlastne celosvetový problém. Tieto odpady môžu škodiť zdraviu, ale aj prírode.

Môj vzťah k obci je dobrý, pretože dedina je tichá, ľudia sú milí a nápomocní. Starosta robí všetko pre obec, pomáha, ako vie, obyvateľom. Som rada, že tu žijem.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu