Moje budúce povolanie (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.04.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 442 slov
Počet zobrazení: 3 507
Tlačení: 115
Uložení: 112

Moje budúce povolanie (Úvaha)

Každý si už raz v živote položil alebo položí jednu zásadnú otázku: „Čím by som chcel/chcela byť?“ Niektorí to vedia už od detstva, ďalší pokračujú v rodinnej tradícii, alebo dostanú príkaz od rodičov, a tí ostatní sa to väčšinou dozvedia, keď sa stretnú s tým, čo by ich bavilo. Ale je správne robiť to, čím sa moja rodina preslávila za cenu, že ma to nebude baviť? Mám poslúchnuť rodičov, aj keď oni nevedia presne, čo cítim? Alebo sa mám radšej rozhodovať podľa seba? A ako sa mám teda rozhodnúť?

Takmer každé malé dieťa sa pozerá na rozprávky. Keď sa potom opýtate malého dievčatka, čím by chcela byť, asi sa dočkáte odpovede, že princeznou - čo je prakticky nemožné. Malý chlapec by zase bol rád smetiarom. Priznajme si, nezatúžili sme sa aspoň raz v živote povoziť na smetiarskom aute?

S postupom veku sa ale dostaneme do školy, kde nás najprv nič nebaví. V tomto veku sú však pre nás dôležité aj koníčky, ktoré (pokiaľ nás do nich nenútia rodičia) nás smerujú k niečomu, čo nás baví. Potom sa čudujeme, keď zistíme, že nás baví matematika a že po anglicky už vieme skoro lepšie ako po slovensky. Podľa toho si vyberáme strednú školu a následne možno aj vysokú školu.

Ale niekedy máme veľa koníčkov, k tomu nás baví škola a my sa zrazu nemôžeme rozhodnúť, k čomu nás to tiahne viac. Je nám celkom jedno, čo budeme z tých vecí robiť, ale zaujíma nás, či nás tá vec neprestane baviť. A práve v túto chvíľu by sme sa nemali spoliehať na svoj mladý a neskúsený úsudok, ale siahnuť pre radu k rodičom. Sú predsa len starší a rozumnejší. Nemusíme ich poslúchnuť, ale aspoň sa môžeme opýtať na ich názor.

Nemali by sme robiť unáhlené rozhodnutia, mali by sme zvážiť svoje možnosti, svoje nadanie a tiež názory ostatných, pretože povolanie, ktoré nás bude baviť, je úplne iné, ako práca, do ktorej by sme chodili s nevôľou.

Okrem stupňa dosiahnutého vzdelania a odboru sa v praxi požadujú aj ďalšie znalosti, zručnosti a schopnosti – súhrnne kľúčové kompetencie. Ide o 6 oblastí zručností, ktoré by mali byť zárukou pre celoživotné uplatnenie sa na trhu práce:

  1. komunikatívnosť
  2. rozvoj schopnosti učiť sa
  3. práca v tíme
  4. schopnosť riešiť problémy
  5. numerické aplikácie
  6. informačné a komunikačné technológie.

Absolventi by mali dokázať pracovať samostatne, flexibilne a aktívne ovládať aspoň jeden svetový jazyk.

Od absolventov stredných odborných učilíšť sa očakáva hlavne schopnosť správne čítať pracovné inštrukcie, ochota niesť zodpovednosť a schopnosť pracovať v tíme.

Na absolventov s úplným stredným odborným vzdelaním s maturitou sú kladené vyššie nároky: ochota ďalej sa vzdelávať, schopnosť správne zaobchádzať s informáciami a práca s informačnými technológiami.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Moja buduca skola #moje buduce povolanie uvaha #moje buduce povolanie #Moja vysnivana praca


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.030 s.
Zavrieť reklamu