Zima – umelecký opis

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: miruska (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 27.04.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 307 slov
Počet zobrazení: 5 111
Tlačení: 91
Uložení: 98

Zima (Umelecký opis)

Po roku nás opäť navštívila pani zima. Svojím bielym závojom zahalila celú malebnú podtatranskú krajinu od vrcholov vysokých kopcov až po rovné nížiny. Strechy domov razom zbeleli od snehu a z komínov vychádzali sivasté obláčiky dymu. Stromy taktiež zmenili farbu. Odtiene červenej, hnedej a zlatožltej prikrylo jemné páperie z nebeskej periny. Tento rok nás Perinbaba prekvapila naozajstnou snehovou nádielkou.

Najmä Štedrý večer bol rozprávkový, ako pre ľudí, tak aj pre lesných obyvateľov. Zo spánku väčšinu zvierat vyrušilo polnočné vyzváňanie starobylých kostolných zvonov z dediny, ktoré zvolávali ľudí zababušených do kožušinových kabátov a čiapok na omšu. I zajace, medvede, vlky, líšky aj vtáky vyšli na lesnú čistinku a pozorovali lenivo padajúci sneh pri mesačnom svite a žiare hviezd, ktoré boli po oblohe rozsýpané ako mak.

Dedo mráz aj v tú noc svedomito maľoval všetky okná svojím striebristým štetcom. Tak vznikali nádherné maľby, aké by nenakreslili ani najlepší maliari sveta. Každý obrázok je pri tom celkom iný, jedinečný. Zatiaľ čo deti i dospelí veselo šantia na snehu, zvieratá si len ťažko hľadajú potravu. Srnky vyhrabávajú kopýtkami na tenkých nôžkach do snehu jamky v snahe nájsť aspoň malé stebielko trávy. Hladné sýkorky a vrabce sa zdržiavajú v okolí ľudských obydlí, pri drevených kŕmidlách a čakajú, či im ľudia prinesú niečo na zahryznutie.

Zima ponúka množstvo možností, ako tráviť voľný čas. Hlavne fanúšikovia lyžovania, sánkovania a aj korčuľovania si prídu na svoje. No i toto čarokrásne ročné obdobie musí raz skončiť. Tak si pani zima v polovici marca zbalí kufre a prenechá svoje miesto ďalšiemu ročnému obdobiu – jari. Snehová perina sa pomaly začína roztápať a zo zamrznutej pôdy vystrkujú hlávky prvé kvety – snežienky.

Zvieratá, ktoré sa na jeseň uložili na zimný spánok, sa prebúdzajú a celý obrovský les postupne ožíva. Na budúci rok sa celý kolobeh zopakuje opäť a ja dúfam, že v rovnakej nádhere ako tento.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu