Vianoce (Príhovor)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 03.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 322 slov
Počet zobrazení: 2 084
Tlačení: 117
Uložení: 110

Vianoce (Príhovor)

Vážené pani učiteľky, vážení páni učitelia, milí žiaci!

Konečne prišli vytúžené Vianoce. Tešia sa na nich všetci ľudia dobrej vôle. Pripomíname si narodenie Ježiša Krista v Betleheme. Nielen spev kolied robí z týchto dní neopakovateľný a výnimočný sviatok, ale aj vysvietený a ozdobený stromček, darčeky, či nezvyčajne pripravený vianočný stôl. Sviatočná nálada, spev, zvyky, veštenie, to všetko patrí k pocitom domova lásky v ňom.

Už starí Slovania v dávnej minulosti Štedrý deň uctievali ako sviatok zimného slnovratu. Vtedy vraj slnko nadobúda svoju moc, ktorej výsledkom bude jar a vznik nového života. Pre našich predkov v tomto čase nastal čas radovánok. Preto nebola náhoda, že sa práve v tento výnimočný čas znovuzrodenia slnka začal u kresťanov oslavovať štedrý večer ako sviatok narodenia Ježiša. Od 4.storočia n.l. sa začal šíriť svetom zo starovekého Ríma.

Štedrý večer má v rôznych kútoch Slovenska rôzne názvy. Na východe slovenska sa nazýva Kračún, v Turci zase Dohviezdny večer. Zvyk ozdobovať na Vianoce stromček prenikol k nám z Nemecka. Pôvodne si ho ľudia kvôli nedostatku miesta vešali na drevenú hradu. Zdobili ho jabĺčkami, orieškami a slamenými ozdobami. Zdobiť ozdobami a sviečkami ho začali ľudia až neskoršie.

Zvyky a tradície udržiavané na štedrý večer sú v jednotlivých regiónoch rôzne, väčšinou nechýba zapálená sviečka, ktorej svetlo pomáha nájsť cestu, reťazou omotaný stôl, čo vyjadruje pevnosť a jednotu rodiny, rybie šupinky a peniaze pod obrusom majú rodine priniesť hojnosť peňazí a šťastia, oblátky ako symbol spoločného pokrmu všetkých kresťanov, med, orechy a jabĺčka majú zabezpečiť zdravie, cesnak a cibuľa ochraňujú pred každým zlom, obilie, kukurica a fazuľa predznamenávajú dostatok potravy a Biblia pripomína posolstvo Vianoc.

Očakávaný najkrajší večer roka je už predo dvermi. Keď sa rozžiaria hviezdy na našich vianočných stromčekoch, akoby čarom sa aj v našich srdciach zažnú iskierky ľudského tepla. Iskierky, ktoré v nás prebudia úprimnú lásku, nehu, úctu a pozornosť. Keď vôňa ihličia a krásna sviečka horí, keď cítiť tymian a tíško padá sneh, to je čas sviatočný, keď všetci sme si blízko, to je čas vianočný, keď má vládnuť len pokoj a mier. Želám vám veselé, šťastné a spokojné Vianoce, prežité v zdraví a v kruhu vašich blízkych.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu