Smútočný príhovor na pohreb poľovníka

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 336 slov
Počet zobrazení: 3 273
Tlačení: 152
Uložení: 119

Smútočný príhovor na pohreb poľovníka 

Postojme priatelia tíško, náš revír osirel zas,

odišiel ochranca zveri, zanechal poľovať nás.

Vážená smútiaca rodina, smútiace zhromaždenie, milí priatelia, slovami Vincenta Šikulu z Kvarteta Modra sa Vám prihováram s veľkým zármutkom v srdci. Patrón poľovníkov Svätý Hubert, zatrúbil posledné halali a povolal k sebe na večnosť dobrého poľovníka, nášho priateľa Krištofa. Smutná správa o jeho náhlom odchode nás zastihla nepripravených. Plameň jeho života potichu a znenazdania zhasol. A my všetci si dnes uvedomujeme, o akú jedinečnú a nenahraditeľnú osobnosť sme navždy prišli.

Krištof bol milujúcim manželom, otcom, starým otcom, ale aj vášnivým poľovníkom. Svojej dlhoročnej záľube venoval všetky svoje voľné chvíle. Miloval prírodu a využíval každú príležitosť na pobyt v nej. Dnes už vieme, že sa už nikdy neprejde po lesnom chodníku, nezasadne na svoj obľúbený posed pod mohutnou jedľou, nenapije sa vody z lesnej studničky, nevynesie soľ do soľníka, ani seno do kŕmidla. Už nikdy neprivonia k obľúbeným lúčnym kvetom, nezačuje hlas kukučky, nepohladí kôru starého buka na rázcestí. Už nikdy. Opustil nás tak ticho a nepozorovane. Tak, ako to len on vedel, keď sa strmým úbočím v tieni lesa zakrádal za ručiacim jeleňom.

Krištof zver nielen rád lovil, ale s láskou a jemu vlastnou oddanosťou sa o ňu aj staral. Poznali sme ho veľmi dobe. Za 22 rokov pôsobenia v našom poľovnom revíri Bukovina sme spoločne strávili mnoho krásnych chvíľ. Mali sme ho radi pre jeho pracovitosť, zodpovednosť, obetavosť aj pre jeho zmysel pre humor. Vážili sme si ho pre jeho odborné vedomosti a skúsenosti i lásku a nadšenie, s akou dokázal o poľovníctve rozprávať mladším poľovníkom. So zatajeným dychom sme počúvali, keď nám rozprával svoje poľovnícke zážitky. Vždy si na neho spomenieme, keď budeme lesným chodníkom prechádzať popod Krištofov posed, Krištofov soľník, Krištofovu studničku i keď si unavení sadneme na Krištofovu lavičku pred poľovníckou chatou.

Milý Krištof, za posledných 22 rokov sme sa lúčili mnohokrát. Dnes sa však lúčime naposledy. Dovoľ mi preto, aby som ti v mene svojom i v mene všetkých tvojich priateľov poľovníkov, členov PZ Bukovina naposledy za všetko poďakoval a k ucteniu Tvojej pamiatky sa s tebou rozlúčil týmto symbolickým smútočným zálomkom z Tvojho milovaného revíru. (položiť zálomok na truhlu)

Nech večne Ti spievajú lesy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Basen o polovnikovi a prirode


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu