Dobrá spoločnosť a mnoho povinností bývajú tým najlepším liekom na bolesť duše (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: gabikaaa (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 01.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 466 slov
Počet zobrazení: 870
Tlačení: 63
Uložení: 73

Dobrá spoločnosť a mnoho povinností bývajú tým najlepším liekom na bolesť duše (Úvaha)

Človek si počas života prechádza rôznym typom bolesti. Bolesť hlavy, bolesť brucha, bolesť chodidiel, ktoré prechodili v práci desiatky kilometrov, bolesť rúk, ktoré napísali stovky slov, a ktoré vyrobili tisícky výrobkov.

No a čo spraví človek ktorého bolí hlava? Otvorí skrinku s liekmi a dá si prvý liek na bolesť hlavy ktorý v skrinke uvidí. A čo ak ho bolí brucho? Nahliadne do tej istej skrinky a vyberie si lieky na bolesť brucha. Avšak v živote človeka neexistujú iba bolesti konkrétnych častí tela, ktoré jednoducho zmiznú užitím jednej tabletky. Existuje nanešťastie aj tá oveľa nepríjemnejšia bolesť a tou je bolesť duše. Každý jeden človek zažil túto bolesť.

Každý vie, aká je neznesiteľná, zvierajúca, plná trápenia, úzkosti a strachu. Kedy má človek pocit, že niet cesty späť a točí sa v akomsi začarovanom kruhu plnom bolesti. Tak človek ide a otvorí skrinku a snaží sa nájsť nejaký spoľahlivý liek na utíšenie tejto bolesti. Nič nenájde. Na túto bolesť ani tá najmodernejšia medicína a ani tí najlepší doktori na celom svete nevynašli žiaden liek. Všade na svete sa hovorí, že bolesť duše vylieči iba čas, čo je sčasti pravda. Ale ten čas je plný bolesti, výčitiek a hlavne ten čas je veľmi zdĺhavý. Prejde deň, dva, týždeň, častokrát prejdú aj mesiace a človek si kladie stále dookola tú istú otázku, kedy bolesť už konečne utíchne. Čas trávi neustálym premýšľaním nad tým, čo urobil zle a čo mohol lepšie.

Povinnosti, ktoré má odkladá na stolík a nič sa mu nechce. Človek je naplnený pocitom samoty, má pocit, že všetci ostatní odišli a je na všetko sám. A teraz príde človek, ktorý je tu pre vás aj keď všetci odišli. Tento človek sa volá priateľ. Tomuto človeku ide len o to, aby ste boli šťastní a urobí preto všetko na svete, pokiaľ je to ten pravý priateľ. Príde za vami a zrazu zistíte, že ten úsmev, ktorý vám pred týždňami zamrzol na tvári je opäť späť. Opäť sa začínate usmievať, začínate premýšľať nad tým, že už bolo dosť schovávania sa pred realitou a beriete všetko, čo sa vo vašom živote stalo ako skutočnosť, ktorú už vy ani váš priateľ nezmeníte. Zaujímavé, ako veľmi dokáže priateľ pomôcť človeku v každej situácii. Pretože len on vás pozná najlepšie a len on vie, ako vám vyčariť úsmev na tvári. Zrazu sa pozriete na svoj stolík plný nesplnených povinností a úloh. Sadnete si a začnete pracovať.

V tejto chvíli už ani nemyslíte na to, čo vás kedy trápilo, ste hlboko zamyslení nad konkrétnou úlohou. Čas ubehol a vy pochopíte, že ste silnejší ako kedykoľvek predtým a hlavne, že ste šťastní. A viete, že máte po svojom boku tých správnych ľudí, ktorí vás nikdy nenechajú osamote a to je na tom všetkom najkrajšie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Dobrá spoločnosť a mnoho povinností bývajú tým najlepším liekom na bolesť duše (Úvaha)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu