Najväčšia hodnota môjho života (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: zuzzka (17)
Typ práce: Referát
Dátum: 07.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 327 slov
Počet zobrazení: 764
Tlačení: 57
Uložení: 58

Najväčšia hodnota môjho života (Úvaha)

Najväčšou hodnotou môjho života je láska, taká skutočná, v ktorú natoľko veríte, až sa napokon zhmotní. Samozrejme, nestačí to nechať iba v takomto ponímaní, pretože už oddávna je potrebné svetu, ľuďom čosi dokazovať. A pretože dokázať z pocitu skutok je zrejme nemožné, tak sa skutkami dokazujú pocity. Aj lásku dosvedčujeme úsmevom, objatím, bozkom. Každý deň máme množstvo príležitostí.

Čosi podobné mi povedal niekto, kto je jedinečným pozorovateľom toho, čo je vo svete neviditeľné. Až tu som pochopila, aké dôležité je hovoriť jednoduché, ale vzácne slovíčka: ,,Ďakujem“, ,,Mám ťa rád “ či ,,Prepáč “ , ktorého som sa nedočkala od milovanej osoby potom, ako veľmi mi ublížila. Ak niekoho milujete, ste schopný urobiť pre neho čokoľvek, preto je zbabelé ak tomu zabráni pýcha alebo horšie, obyčajná hanba.

V ozajstnej láske nič neprichodí zaťažko. Nie je to len o bozkávaní sa, či držaní sa za ruky, o vonkajších prejavoch. Ide tu najmä o obetovanie sa jeden pre druhého bez toho, aby sme chceli niečo späť. Krásnym, možno i trochu úsmevným príkladom je mladá mamička volajúca do rozhlasovej relácie s podtitulom ,,Najkrajší skutok vykonaný z lásky“. Vravela o svojom manželovi. Nedávno sa im narodil chlapček. V noci sa rozplakal a ona ihneď vstala, aby ho šla utíšiť. Manžel ju zadržal a povedal: ,,Nechaj drahá, ja idem.“

Aké dôležité sú pre nás takéto maličkosti. Isteže, láska potrebuje aj veľké skutky, ale všetky veľké veci sú zložené z menších a nie naopak. Najväčším skutkom lásky je dať svoj život za život milovanej osoby. No koľkým z nás sa to prihodí, koľkí by to dokázali? Preto je dôležité začínať od malých gest, aby sme vo veľkých nesklamali.

Človek nie je dokonalý tvor, a tak ani jeho láska nemôže byť dokonalá. Nedokážeme milovať bez toho, aby sme aspoň raz neublížili. Dôležité je však úprimne sa ospravedlniť a začať znova, možno lepšie, aby pre nás raz večnosť nebola nudná a zdĺhavá, naopak, aby bola absolútnym nedostatkom času v spoločnosti milovanej osoby.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu