Odsudzovaní svetom (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: zuzzka (17)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 08.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 459 slov
Počet zobrazení: 479
Tlačení: 45
Uložení: 57

Odsudzovaní svetom (Úvaha)

Ja? Ako? Prečo? A je to tu. Ďalšia osoba nakazená smrteľnou chorobou nazývanou AIDS. Na rad prichádzajú prvé výčitky, prvé otázky a obavy, strach, bolesť, smrť... Táto choroba dokáže zabiť ročne viac ako 200 000 ľudí . Epidémiu AIDS, rozšírenú dnes po celom svete, sprevádza strach. Strach z ľudí, ktorí sú nakazení, spôsobuje nedorozumenia a neznášanlivosť medzi zdravými a nakazenými ľuďmi. Je to už len a len na človeku, aký postoj k tomu zaujme.

Čo je vlastne AIDS a aké sú jeho príznaky? Je to anglická skratka názvu acquired immuno deficiency syndrom, znamená syndróm získaného zlyhania imunity, vyvolaným vírusom HIV (human immuno deficiency virus). Imunita je pre človeka veľmi dôležitým mechanizmom obranyschopnosti organizmu. Prenos tejto choroby môže byť rôzny: pohlavným stykom, krvou, z infikovanej matky na novorodenca. AIDS je ako tichá smrť, stále berúca si nevinné ľudské životy každý, každučký deň.

Ako prežívajú svoj život infikovaní ľudia? Podľa môjho názoru sú najhoršie na tom deti, ktoré si dokážu vážiť to, čo majú. Žijú však s myšlienkou, že to všetko sa čoskoro skončí. Ešte horšie sú na tom deti, ktoré stratia svojich rodičov hneď pri ich narodení alebo počas života. Približne polovicu obyvateľstva tvoria mladí ľudia, mnohí sú sirotami. Rodičovská láska je veľmi dôležitá pre človeka, no tieto deti ju už mať nebudú. Nedostanú pusu na dobrú noc, nikdy sa im nepodarí prekvapiť matku svojou prvou jednotkou v škole, nikdy nebudú počuť od matky: „Ľúbim ťa“. Takýto krutý osud prežívajú deti, ktoré sú na tomto svete samy bez matky, bez otca. Ich posledné spomienky sa možno spájajú s týmito obrazmi: chytila ma za ruky, usmiala sa a už jej nebolo...

Mňa táto téma veľmi zaujala. Keď som si o AIDS čítala základné informácie, tak ma zaujal jeden príbeh. Kniha opisovala príbeh mladého 17-ročného dievčaťa, ktoré sa liečilo z anorexie. V tomto istom liečebnom ústave sa liečil aj chlapec, ktorý mal AIDS. Časom sa obaja dobre spoznali a preskočila medzi nimi iskra. Chlapec jej písal zamilované básne, listy, chcel si získať jej srdce. No prišla tá osudná noc... Po nej sa dievčaťu úplne zmenil život. Chlapec, ktorý bol nakazený svoje ochorenie zatajil a kvôli nemu umrie jedno nevinné dievča. Ona to za krátky čas zistila a vyčítala mu, že jej zničil celý život. No výčitky jej už nepomôžu a klamstvo v tomto prípade zabíja.

To, že je človek nakazený, neznamená, že má ďalej rozširovať túto chorobu. Musí sa s tým zmieriť a byť zodpovedný, lebo je to na ňom, či kvôli jeho nezodpovednému prístupu umrie ďalší človek.

Nebojme sa prijať ľudí, ktorí sú nakazení HIV alebo AIDS. Nebojme sa odlišností, bojme sa svojho strachu odlišnosť prijať. Buďme radi, že máme ľudí a organizácie, ktoré o tom otvorene diskutujú a snažia sa čo najviac pomôcť týmto ľuďom. Dajme im šancu...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu