Čo je naozajstné šťastie? (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 391 slov
Počet zobrazení: 1 758
Tlačení: 73
Uložení: 68

Čo je naozajstné šťastie? (Úvaha)

Šťastie. Slovo, ktoré každý z nás počuje niekoľkokrát za rok. Počas blahoželania k narodeninám, meninám alebo počas želania šťastných a veselých Vianoc. No každý z nás si šťastie môže vysvetľovať inak. Pre niekoho sú šťastím peniaze. Mnohí ho však vnímajú ako rodinu, kamarátov, úsmev na tvári či samotný život. Na svete je viac zázrakov ako hviezd na oblohe. Veľké i malé vynálezy, veľké i malé pamiatky, hudobné nástroje, obrazy, knihy, spoločenské hry, lieky, ale aj elektronika. To sú zázraky. To je šťastie. Iste, na Zemi je aj veľa nepokojov, chudoby, krádeží, chorôb a nespravodlivosti. No stále menej ako šťastia.

Nadväzuje na to aj veta, ktorú povedal Richard Rohr: „Človek hlasno narieka pri každej bolesti, ale málo sa teší, keď nijakú nemá.“ Tešme sa z maličkostí, no riešme aj problémy. Človek sa správa ako lopta. Keď ide dole, nezastaví sa. To znamená, že vtedy, keď sa nám v niečom darí, nehodláme s tým prestať. Keď ale príde stúpanie, čiže ťažkosti a problémy, nielen zastaneme, ale začneme cúvať. Problému sa treba postaviť čelom a keď sa problém vyrieši, môžeme sa tešiť z klesania. Ak však lopta klesá príliš rýchlo, je to pre ňu nebezpečné, pretože každá cesta má aj hrboľ. Je dôležité vedieť sa radovať a aj riskovať, no rovnako dôležité je byť zodpovedný.

Zodpovední musia byť naši rodičia, lebo ich deti sú pre nich šťastím. Zodpovedný musí byť riaditeľ, lebo jeho firma či škola je pre neho šťastím. Zodpovední by sme mali byť aj my všetci, lebo naše životy sú pre nás šťastím.

Podľa mňa je podstatné aj to, aby sme nezabúdali na príjemné momenty z minulosti. Teda nevyhadzovali diplomy, pochvaly, fotografie a videá, na ktorých sa usmievame. Vďaka týmto veciam sme silnejší. Vďaka týmto veciam sme optimistickejší a húževnatejší. Vďaka týmto veciam si uvedomíme, že nebyť našich rodičov, nedosiahli by sme úspechy. Každý diplom je ako lupienok kvetu. Keď jeden odstránime, kvet a teda náš svet už nebude taký nádherný.

Občas sa zvykne hovoriť, že hlúpi majú šťastie. S tým hlboko nesúhlasím. Lebo keďže rodinu, kamarátov a samotný život považujem za šťastie, potom by boli hlúpi všetci. A aj keby to bola pravda, no a čo? Veď práve potom máme šancu stať sa inteligentnejšími, zodpovednejšími a veselšími. Potom si uvedomíme, že náš svet má zmysel.

Prial by som všetkým ľuďom veľa šťastia. Toho pravého šťastia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu