Vypnime mobily, internet, televíziu a buďme rodina (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 383 slov
Počet zobrazení: 879
Tlačení: 71
Uložení: 65

Vypnime mobily, internet, televíziu a buďme rodina (Úvaha)

„Televízia je prostriedok umožňujúci ľuďom, ktorí nemajú čo robiť, dívať sa na ľudí, ktorí nevedia nič robiť." Ľudia sa stávajú bábkami televízie. Častokrát si to ani neuvedomujú.

Neustále počúvame o jej výhodách, no len málokto sa zamyslí nad tým, či je naozaj taká nevyhnutná. Od dvadsiateho prvého storočia sa stala súčasťou každej domácnosti. Z každej strany sa na nás valia výdobytky modernej technológie. Všetky tieto vynálezy nám otvorili obzory. Nevedomosť, neinformovanosť v okolitom svete je už minulosťou. Zdá sa to byť jednoduché. Ak sme hladní, objednáme si jedlo, alebo ak sme nešťastní, zavoláme si blízkeho. Nanešťastie, aj technológia má svoje negatívne stránky. Často ju uprednostňujeme pred učením, povinnosťami a dokonca aj rodinou či kamarátmi.

Verbálna komunikácia postupne zaniká. Milióny detí po celom svete majú v obľube pozerať televíziu so svojou rodinou. Na čo tým chcem poukázať? Na to, že by sme tie drahocenné chvíle s rodinou mohli zaplniť prechádzkou v parku alebo hraním spoločenských hier. Naši rodičia nebývajú v práci celé dni na to, aby sa potom zavreli v izbe, ale na to, aby sa venovali svojim deťom. Prečo im to taktiež neoplácame? Málokto by si spomenul na narodeniny svojho blízkeho bez upozornenia na Facebook-u. Miesto našich ľudských spoločníkov sa obraciame na tých elektronických. Koľkokrát za deň držíte v rukách mobil či myšku?

A koľkokrát ruku kamaráta? Kedysi to bolo úplne inak. Deti sa spolu hrávali na ihriskách, trávili viac času s rodinou a častejšie čítali knihy. Ešte ako dieťa som sa tešila, keď sa prevetrám vonku, keď sa zahrám na schovávačku či naháňačku, keď strávim svoj čas s priateľmi a rodinou. Žiaľ, dnes to tak už poväčšine nie je. Mobilné telefóny nás väznia vo svojich pazúroch. Určite ste už aj vy videli deti, ktoré namiesto komunikácie s ostatnými venovali svoj čas telefónom. Odložme počítače, tablety, vypnime televízor a poďme svoj čas stráviť rozumnejšie. Nestojí to predsa za to? Život nám plynie pomedzi prsty. Z prvého dňa na druhý, z druhého na tretí a ani si to neuvedomujeme. Internet je dobrá vec, pokiaľ ho nestaviame na prvé miesto.

Pokúsme sa o udržanie rovnováhy. Elektronické prístroje nie sú vinníkmi, ale my a náš prístup. Skúsme vypnúť našich neživých pomocníkov na jeden deň. Stačí len jeden deň a som si istá, že potom uvidíme ten rozdiel.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Vypnime mobily, internet, televíziu a buďme rodina (Úvaha)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu