Rodný môj kraj (Umelecký opis)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 493 slov
Počet zobrazení: 2 071
Tlačení: 155
Uložení: 51

Rodný môj kraj (Umelecký opis)

Blúdim prstom po mape. Môj pst sa zastavuje na krajne nie práve veľkej ani na prvý pohľad veľmi výnimočnej. Leží v srdci Európy, učupená v okolí svojich veľkých bratov. Bez morí či hlbokých jazier, no práve ona si vyžiadala moju pozornosť.

Mapa sa zmenila na obraz ponorený do šera. Všetko spí ani lístok sa nepohne. Niečo sa však začalo meniť. Slnečné  lúče začínajú naťahovať svoje ruky. Vykúkajú spoza kopcov a snažia sa obaliť celú krajinu do zlatej priadze. Slnečné divadlo sa môže začať.

Roztopašné dotyky chytajú do pasce ako prvý východ našej krajiny. Jemne hladia striešky utešených domčekov natlačených jeden vedľa druhého. Nežne sa dotýkajú vrcholov hôr a presvecujú celú lesnú ríšu. Zvieratá vykúkajú spoza skrytých domčekov. Nedočkavé vtáky spustili svoj ranný orchester, a tým prebúdzajú posledných spáčov. Metropolu východu zalieva bledý deň.

Medzi prvými sa dostal k Domu svätej Alžbety. Kamenná pevnosť rastie zo zeme skala po skale. Dvíha sa do nebies. Jeho vežičky ozdobené zložitými dielami sa ťahajú vysoko do výšin. Mozaikovité obloky vytvárajú svetelnú hru. Z kostola sa začali ozývať prvé hlasy.

O chvíľu už počuť len ťažké dunenie masívneho zvonu. Neďaleko Mesta kultúry sa rozprestiera rozsiahla vodná hladina Zemplínska Šírava. Široké pozemné nebo stojí bez jediného sčerenia vody. Belasý povrch volá návštevníkov do svojej vodnej slučky. Okolité vyvýšeniny sú posiate zelenými smrekmi a farebnými sukienkami kvetov.

Žiarivá guľa na oblohe presúva svoju pozornosť do stredu našej krajiny. Skalnaté vrchy hôr plávajú v mliečnom kúpeli vysoko nad zemou. Toto prírodné divadlo nemôžu prekonať ani blčiace plamene ranného slnka. Vytrvalí turisti si už merajú s horami svoje sily. Svieži horský vzduch obmotal celú krajinu do čistého sna.

Svoje kúzla začína ukazovať aj vietor. Rozstrapatil zelený koberec v malebných dedinkách, ktoré sa topia v žiare brieždenia. Všetko naberá svoju silu. Lupienky na farebných poliach tancujú baletné hry. Štebotavé stromy si už začali klebetiť o novinkách z prírodnej krajiny.

Hlboko v horách už počuť žblnkot vody premiešaný so zvukmi zveri. Dva malé pramene splynuli v jednu mohutnú rieku so životom. Svoju cestu si vybudovala skrz veľké mestá aj malé dedinky. Slnečné divadlo netrvá dlho a presúva sa na západ.

Kvapôčky rosy unikajú dostratena tak, ako uniká príroda navôkol. Z prírodného kraja majestátnych hôr sa stáva rovina. Malé domčeky sa menia na hrubé budovy firiem. Vetrík sa však nenechá zastaviť a roztopašne uteká cez úzke uličky.

Bláznivo sa predbieha s riekou, ktorá sa narodila v útrobách Čierneho lesa. Ich dráha je kľukatá a plná zákrut. A kto vyhrá? Nevedno. Biela pevnosť so štyrmi červenými čiapočkami si vzala pod ochranu celé mesto. 

Týči sa vysoko na brale a dozerá na svoje deti. Nad riekou visí časť z jej potomstva. Štyria mostoví bratia stoja ticho bez slova už celé desaťročia. Mesto na Dunaji sa zobúdza so štrbavým slniečkom.

Svieti do betónovej džungle sídlisk, obývačiek, detských izbičiek. Malé veľké mesto sa už topí v zlate. Celá krajina sa prebudila a môže sa vrátiť do svojich koľají. Balet-  ná hra sa začne znova zajtra.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#umelecky opis moj rodny kraj


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.027 s.
Zavrieť reklamu