Čo pre mňa znamená mier (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: petka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 22.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 449 slov
Počet zobrazení: 1 623
Tlačení: 166
Uložení: 123

Čo pre mňa znamená mier (Úvaha)

Nie v každej krajine je mier. My máme to šťastie, že žijeme v mieri, preto môžeme chápať jeho hodnotu inak, ako tí, čo žijú vo vojne.

Žiť v mieri je pre nás samozrejmé, vojnové konflikty poznáme iba z televíznych obrazoviek. Nevážime si mier, lebo sme ho ešte nestratili. Nedá sa nevšimnúť, aký je svet plný konfliktov a bojov, že človek človeka odsudzuje za jeho farbu pleti, za to, aké náboženstvo uctieva. Mnoho ľudí si podľa mňa neváži, čo v živote má. Sú to obyčajné bežné veci, ktoré sú pre neho samozrejmosťou, ako napríklad oblečenie, jedlo, rodina, priatelia, atď. Veľa mojich rovesníkov, samozrejme aj ja, rieši svoje každodenné problémy typu, aké má oblečenie, aké má kto značkové topánky, aký má telefón, či má správny účes.

Zamysleli sme sa niekedy vôbec nad tým, čo by sa stalo, kedy sme o všetko prišli? Aký je to pocit prísť o strechu nad hlavou? Vedia si vôbec dnešné deti a vôbec všetci ľudia predstaviť, čo prežívajú niektorí v krajinách, kde zúri vojna? Neustály strach. Myslím si, že nemajú čas myslieť na zábavu, na to, kto vyhrá SuperStar, Farmu, ale prežívajú neustály strach a hrôzu, prichádzajú o svojich blízkych, hladujú, mnohí nemajú strechu nad hlavou, boja sa, či ich nezasiahne guľka zo zbrane alebo výbušnina a vôbec, či sa zajtra zobudia do ďalšieho dňa. Smrť! Zamyslel sa niekto nad tým, prečo vlastne vypukne vojna?

Podľa mňa sa objaví jeden chamtivý človek, chce ovládať, chce byť mocný. Získa na svoju stranu ľudí, ktorých presvedčí o svojej pravde, vytvorí konflikt a vojna je na svete. Vďaka tomu začnú zomierať ľudia. Nevinní ľudia. Chceli to vlastne? Veď chceli len žiť pokojný život v mieri, bez strachu. Mali na výber? Nikto sa na ich názor nepýtal. Tí ľudia, ktorí zažili a prežili vojnu, si vážia, čo je mier. Myslím, že oni poznajú jeho cenu. Ja som vojnu nezažila. Neviem si ani predstaviť, aké je to hrozné. Akú cenu má mier?

Neviem akú cenu má pre ostatných ľudí, ale pre mňa je krásne, keď sa doma ráno zobudím, je slnečný deň, zima, v krbe horí oheň a z kuchyne ide vôňa maminej kávy. Všade je ticho a pokoj. Milujem keď mi mamina urobí raňajky, porozpráva sa so mnou, otec si ma začne doberať a vládne u nás smiech. Mám rada vychádzky s priateľmi, zábavu, humor, vychádzky so psom do lesa, zimnú lyžovačku, cestovanie, dovolenky s rodičmi, more, školské výlety. Je toho veľa, čo mám rada a neviem si predstaviť, keby prišla vojna a zrazu by to ticho a pokoj vystriedal strach a obavy.

Toto je podľa mňa mier! A jeho cena? Jeho cena je veľká a aká veľká človek zistí, až keď niečo stratí...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Vojna a mier úvaha


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu